Fundació Miró


ARTISTES GUANYADORS DELS PREMIS I BEQUES PILAR JUNCOSA I SOTHEBY'S 20171.- El Premi biennal Pilar Juncosa i Sotheby’s de creació artística 2017 dotat amb 20.000€

S’ha atorgat a Nacho Martín Silva (Madrid, 1977) pel seu projecte “Piece of Trash”.

Nacho Martín Silva és llicenciat en Belles arts per la Universitat Complutense de Madrid, ciutat on viu i treballa. Entre els seus projectes individuals destaquen El Gran Estudio en el Centre d'Art d’Alcobendas (Madrid), exposició comisariada per Ángel Calvo Ulloa, i el SOLO PROJECT THIS IS NOT A TEST (Estampa Art Múltiple) i Más allá del arcoíris a la galeria José de la Fuente, ambdues el 2014. Ha participat en exposicions col•lectives a museus, galeries i institucions com Maus Hábitos, Lisboa; CGAC i Museu Fundació Eugenio Granell, tots dos a Santiago de Compostel•la, OTR, Madrid, Galerie Sobering, París, o Escorchador Madrid, entre d’altres. Guardonat amb el Premi Estampa-Casa de Velázquez en 2014, la seva obra s'ha mostrat a diverses fires d'art, com ARTBO, Bogotà, ARCO Madrid o Artesantander. Ha estat inclòs en el llibre 2014/ Antes de irse. 40 ideas sobre pintura de David Escombro i editat per Dardo.


L’artista se centra en la pintura com a eina expansiva cap a altres mitjans com poden ser la instal•lació o l’obra seriada, amb referències constants al procés creatiu i a les dinàmiques de la història i la teoria de l'art, sense deixar de costat la seva autonomia i capacitat per a crear les seves pròpies narratives. La identitat, les jerarquies narratives o el concepte d'error com a triomf són temes que estan presents de manera constant en la seva obra.

L’interès del projecte guardonat resideix en el seu caràcter processual. Dues imatges, collages, donen origen a la sèrie: nº1 Piece of Trash i nº2 Piece of Trash. Mitjançant la combinació de conceptes associats a l’obra seriada, el projecte planteja la dissolució de l’original a través de la repetició i permutació d’elements comuns un nombre de vegades només limitat pel propi material.

La quantitat d'exemplars ve definida per la relació establerta entre el nou material i el que es produeix en crear cada nou collage i el que s'empra per fer el següent, fent que la sèrie es vegi exposada a la infinitud. No obstant això, les imatges originals es veuen abocades a la desaparició o potser en algun cas a la seva repetició forçosa.

L’artista vol finalitzar la sèrie, iniciada el 2016, per poder mostrar totes les obres en el seu conjunt en una exposició. Durant la seva estada als Tallers d’Obra Gràfica de Joan Miró, l’artista realitzarà 6 collages de 200 cm x 150 cm, que seran emmarcats. L’exposició recollirà un total d’11 obres: els 6 executats durant la beca més els 5 que ja estan produïts. També s’editarà un catàleg que registri tots els collages amb les seves característiques.MENCIÓ D’HONOR Premi biennal Pilar Juncosa i Sotheby’s de creació artística 2017

María Ignacia Edward (Santiago de Xile, 1982) pel seu projecte “Construcciones imposibles”

María Ignacia Edwards va néixer a Santiago de Xile, el 1982. Va obtenir la seva llicenciatura en Arts, especialitat del gravat a la Universitat Finis Terrae de Santiago, i un diploma en Cinema, Direcció artística i Fotografia a la Universitat de Xile. Va guanyar diverses residències com l’Europea Digital Art de Linz, Àustria; i les de la Lower East Side Printshop i Printmaking and Book Art School of Visual Arts de Nova York.


El projecte de l'artista neix a partir dels elements essencials que es manifesten en la seva obra i procés creatiu: força, impuls, equilibri, pes i gravetat a la recerca del moviment perpetu i prolongat en l'espai. És una força que li permet donar una nova vida i posar en moviment aquells objectes oblidats que l'artista s'obstina en recol•lectar, tant pel fort magnetisme que el temps i el desús els hi imprimeixen com per la potència i bellesa oculta que existeix darrere cada objecte trobat.

El resultat es veuria plasmat en una instal•lació “Construcciones imposibles” formada per mecanismes i construccions en suspensió i moviment, resultat dels recorreguts i recol•lecció d'objectes que l'artista hauria realitzat.


El 2012 va realitzar la primera exposició individual "In Between" en el Centre Cultural d'Art a Reinosa (Estat de Tamaulipas), Mèxic. A més a més, Edwards ha realitzat exposicions a Xile, Espanya, Estats Units, Argentina i Perú i ha participat en nombroses fires internacionals d'art com Pinta Art Fair a Nova York, ArteBA a Buenos Aires, Art Lima a Perú i ChaCo a Xile. Més recentment, ha rebut el Premi d'Art i Ciència de la Comissió Nacional per a la Investigació en Ciència i Tecnologia (CONICYT) de Santiago, Xile.


2.- Beca Pilar Juncosa a un projecte d’educació artística dotat amb 4.000€

Enguany ha estat atorgada a dues artistes Tina Codina i Maria Pau Ruiz de Tres Cultura pel seu projecte Parlem-ne... què volem dir quan parlam d’art i educació?

Tina Codina és llicenciada en Història de l’Art per la Universitat de les Illes Balears i Tècnica superior en disseny i fotografia artística per l’Escola d’Art de Palma. Ha rebut diverses beques que han consolidat la seva trajectòria com a gestora cultural.

Maria Pau Ruíz és diplomada en Ciències Econòmiques i empresarials, ha fet un màster en Gestió Cultural i ha obtingut el títol d’Expert Universitari en Responsabilitat Social Corporativa (RSC).


El seu projecte consisteix en dur a la FPJM a 6 referents en les relacions art i educació. De 2 en 2 reflexionaran sobre el tema a partir d’unes converses que, posteriorment, facilitaran unes taules de feina.

En total es faran 3 converses i 3 taules de feina de dues persones referents en el tema art i educació per tal d’intentar obrir nous camins en l’educació artística. La FPJM seria l’epicentre que facilitaria el desenvolupament del projecte.


MENCIÓ D’HONOR Beca Pilar Juncosa a un projecte d’educació artística

Al projecte de Maria Aparicio Munar, Francesca Maria Bayona i Alexis Belmonte: “Más allá de la obra: una propuesta didàctica sobre el mercado del arte a través de la Fundació Pilar i Joan Miró”.

Els tres companys, graus en Història de l’Art per la Universitat de les Illes Balears, s’interroguen sobre el mercat de l’art: Com funciona? Qui posa el preu a les obres? Com es desenvolupa una subhasta?, etc. aspectes insuficientment tractats al llarg de la seva carrera. El projecte proposat pretén introduir als participants al coneixement del mercat de l’art i la seva relació amb l’art contemporani a través de diferents lectures, debats i activitats dins el marc de la Fundació Pilar i Joan Miró.


3- 2 beques de formació per a participar als cursos dels Tallers d’Obra Gràfica de Joan Miró dotades amb 1.000€ cadascuna.

S’han atorgat a l’artista Elian Stolarsky i a B.Y.E un col•lectiu d’artistes i joves creadors que cerca potenciar la cooperació i el treball artístic en grup.

Elián Stolarsky

“Nací en Montevideo allá por diciembre de 1990. Soy artista plástica, animadora, ilustradora y estudiante de Bellas Artes”. Així se defineix Elián Stolarsky.

Segons l’artista, amb el seu art recerca en les seves arrels. Combina formes i tècniques d'art més tradicionals (com n’és el gravat) amb nous materials i instal•lacions per tal de materialitzar el seu particular punt de vista sobre la història. Realitza intervencions sobre fotografies, puntaseca sobre acrílic, utilitza paraules o cançons -que va escoltar en la seva infantesa- en la seva creació. La seva obra denota una important preocupació per la figura humana.


B.Y.E

És un col•lectiu format pels joves creadors Borja Moreno i Esteban Ferrer que pertany a l’associació de gravat L’Horta Gràfica. Es varen conèixer a la Facultat de Belles Arts de la Universitat de València i el 2016 decideixen formar B.Y.E amb la idea de excloure el treball individual i potenciar la cooperació i el treball artístic en grup.

La base principal del seu treball és l’obra gràfica, des de les tècniques de gravat més tradicionals fins a la gràfica digital que uneixen a altres llenguatges com són l’escultura i la instal•lació. Al llarg del procés de treball, el diàleg és constant, d’aquesta forma tant el propi disseny i composició de les imatges com la seva magnitud es veuen influenciats pels dos artistes.


4.- 2 beques de formació artística a altres centres: Casa de Velázquez de Madrid, dotada amb 2.000€ i Slade School of Fine Art, University College of London, dotada amb 3.000€

Antonio Guerra, Zamora (1983),
Projecte: “Comporta-miento para un simulacro”

Antonio Guerra actualment viu en León, va estudiar comunicació i Imatge en el Centre Rodríguez Fabrés de Salamanca i després Arts Plàstiques i Disseny publicitari a l'Escola d'Arts de Salamanca.

Guerra utilitza principalment el mitjà fotogràfic i la instal•lació per reflexionar sobre els processos de transformació del paisatge. Darrerament explora i investiga les possibilitats estètiques de l'espai, entorns naturals i escenaris quotidians, que són reconvertits i descontextualitzats com a fil argumental, i relacionats amb l'individu com a agent principal en l'alteració del mitjà.

La residència a la Casa de Velázquez li donarà l’espai i el temps necessaris per a continuar el seu treball artístic i d’investigació que Guerra ve desenvolupant en els darrers anys i poder finalitzar el seu projecte.

MENCIÓ D’HONOR Beca de formació a la de Casa Velánquez

David Berweger, Basilea, Suïssa (1982)
Projecte: “Briks”

Un projecte que ens vol fer reflexionar sobre la construcció de murs al món partint d’un simple maó (ladrillo). En David és llicenciat en Belles Arts i diplomat en il•lustració i disseny gràfic literari. Ha rebut nombroses beques artístiques pels seus treballs i ha fet residències a París, Espanya i el Japó. Ha participat en exposicions individuals i col•lectives a Europa i Àsia.


5.- La Beca de formació a l’Slade School of Fine Art de Londres s’ha atorgat enguany a

Saskia Rodríguez Araña, Las Palmas de Gran Canaria (1993)

El seu projecte gira entorn de la recerca, o més aviat el qüestionament, de l'original en l'obra gràfica. En reproduir una imatge s'exposa inevitablement el problema de l'original, aquesta dissol la identitat de l'anterior i generarà una nova mirada. Sobre aquestes bases s'assenta el projecte que a l’artista l’agradaria desenvolupar a l’Slade School of Fine Art, (re)construir i qüestionar el vincle que existeix entre original i còpia lligat a la gràfica.

MENCIÓ D’HONOR Beca de formació l’Slade School of Fine Art de Londres

Alan Piris Marquès, Menorca (1993)

Es tracta d’un projecte d’investigació al voltant de la representació i l’imaginari que la societat actual crea al voltant del que ens és desconegut. Un concepte sovint vinculat a la idea de perill i a la por. Alan Piris és Llicenciat en Belles Arts per la Universitat de Barcelona i ha participat en diferents exposicions i residències artístiques a Barcelona i les Illes Balears.

 

1284 KB"WET" TEATRE PERFORMANCE DE CONCHA VIDAL. DEMÀ DISSABTE, 14/10WET.
Teatre performance de l'artista Concha Vidal.
Dissabte, 14 d'octubre a les 12.00 hores.
Gratuït.
No es recomana a menors de 16 anys
.

Peça molt visual esquitxada de moments tremendament plàstics en què el públic es converteix en la mateixa matèria pictòrica que es trasllada d'un costat a l'altre de la tela i d'alguna manera deixa la seva empremta en ella. El públic com a extensió de la mà del pintor, com a partícip d'una genialitat. Com a testimoni d'un procés alhora dolorós i alliberador.

 
l'ARTISTA CONCHA VIDAL ACTUA I IMPARTEIX UN TALLER D'APROXIMACIÓ A LA PERFORMANCEAPROXIMACIÓ A la PERFORMANCE; EL COS POÈTIC

1)DESCRIPCIÓ: el taller se centrarà a trobar maneres de connectar amb el cos, d'alliberar-ho i convertir-ho en un instrument plàstic per poder donar expressivitat a una acció poètica determinada, per endinsar-se en les entranyes mateixes de la metàfora com a espai de subversió i llibertat.

L'objectiu és oferir a l'alumne eines per crear la seva pròpia performance.
Aquest taller recupera l'essència dels orígens de la performance dels anys 60’.
Màxim:20 persones.
Dies: 13 i 14 d'Octubre. De 14 a 18hs i de 10 a 11’30 i de 15 a 18hs.
Preu: Inscripció : 60 Euros.

2)CONTINGUTS:
a) Treballarem amb dos llibres; ”El sagrat i el profà “de Mircea Eliade i “Sobre el miedo” de Krishnamurti. Aprofundirem en el concepte de ritual, i prendrem com a punt de partida la por transformant-ho a través de la performance.
Què succeeix quan l'actor es converteix en performer?.

En la performance gens és fix, tot està en contínua transformació, de la mateixa manera que la performance no té domicili fix no té tampoc ni teoria ,ni tècnica ni pràctica fixa. És l'obra oberta per excel·lència. Els elements fonamentals a partir dels quals treballarem seran els conceptes de presència, temps i l'espai. Crear imatges i accionar-les. Convertir la imatge o escultura en una acció performàtica . Quin tipus de text es desprèn d'aquesta imatge, d'aquesta acció poètica. En definitiva, tractarem d'entendre a través de la praxi, que la performance no és una simple il·lustració d'un significat qualsevol. Que la seva intenció no és a dir, sinó fer sentir. Que refusa tot discurs. En el taller es posarà l'accent en la relació del cos amb l'espai-temps i viceversa. El cos com a extensió de l'espai i l'espai com a prolongació del cos.

 

L'ARTISTA CONCHA VIDAL ACTUA I IMPARTEIX UN TALLER DE APROXIMACIÓ A LA PERFORMANCE 811 KBLA DANSA I EL VÍDEO. Taller - seminari 29 i 30 setembre“LA DANSA I EL VÍDEO”
El diàleg entre ambdues disciplines, una aproximació a la videodansa

Impartit per: Belén Iniesta i Alicia Cabrero (Companyia de creació de caràcter multidisciplinari)


En aquest seminari s’analitzarà com el llenguatge corporal pot adoptar el llenguatge audiovisual per a compondre i expressar dins la pantalla i crear des de la fragmentació una unitat.

S’aprofundirà en la idea que la videodansa no només es refereix a les coreografies que han estat pensades per a la càmera, sinó que pot ser entesa com una forma de coreografiar a través de la mateixa mediació audiovisual, ja que la dansa no es construeix aquí només pel moviment del cos sinó que les possibilitats tècniques i narratives del “món audiovisual” habiliten noves formes de crear i pensar la dansa.

Si parlam de creadors del món de la dansa i creadors del món audiovisual, tant d’un costat com de l’altre moltes vegades es desconeix com s’exerceix el treball de l’altre; és a dir, els artistes audiovisuals no “produeixen” la Dansa i els coreògrafs no prenen part en la captura del moviment o del procés de postproducció. Per això aquest seminari està enfocat a donar eines i facilitar el treball entre els professionals de diferents disciplines a l’hora de crear una peça de videodansa i fomentar la pràctica artística des de la concepció col•lectiva.

Ponents: Alicia Cabrero i Belén Iniesta (juntes formen una companyia de creació de caràcter multidisciplinari on desenvolupen projectes artístics i laboratoris d’entrenament en videodansa).

Dirigit a creadors i professionals d’àrees artístiques del moviment com arts visuals, dansa, teatre físic del moviment, incloent-hi qualsevol gènere i estil que estiguin interessats a investigar les diferents formes de crear en la relació cos-càmera dins aquest espai de reflexió en el marc del “V FESTIVAL DE VIDEODANSA” de Palma.


Dates: 29 i 30 de setembre
Horari: divendres 17 h a 19,30 h i dissabte 17 h a 18’30 h
Preu: 40€
Reservar plaça o demanar informació a seminariosvideodanza@gmail.com

 V FESTIVAL DE VIDEODANSA DE PALMA A LA FUNDACIÓV FESTIVAL DE VIDEODANSA DE PALMA
FUNDACIÓ PILAR I JOAN MIRÓ A MALLORCA


Projeccions
29 i 30 de setembre de 20:00 h (entrada gratuïta)

Taller 1
Com funcionen les xarxes internacionals de videodansa?
Com presentar videodanses a festivals i a plataformes internacionals?
Taller dirigit a artistes de videodansa. Gratuït
30 de setembre de 18:30-19:30 h

Taller 2
Producció de videodanses. 40 Euros
29 de setembre de 17:00-19:30 h
30 de setembre de 17:00-18:30 h.

Informació: info@agota-harmati.com
www.facebook.com/festivaldepalma/


El Festival de Videodansa de Palma tindrà lloc a la Fundació Pilar i Joan Miró els dies 29 i 30 de setembre. En la cinquena edició del festival es presentaran més de 20 curtmetratges internacionals, obres de coneguts directors, coreògrafs, ballarins i també de nous talents. Una sèrie de films que apropen la videodansa tant al públic expert com a persones alienes, curiosos o interessats.

El festival serveix aquest any també com a plataforma per a artistes locals emergents: es presenten obres de Belén Iniesta, Leticia María, Elsa Montenegro, Alberto Trabado, Marta Pujades i Concha Vidal. Pel que fa a les videodanses internacionals, aquest any l’interès és presentar també treballs que siguin de països occidentals, així com Àfrica, Xina o Iran.

 

Dossier informatiu 163 KBPINK ROOM. PERFORMANCE-CONCERT DE DANIEL AMORÓS. 24 D'AGOSTPINK ROOM
DANIEL AMORÓS
www.danielandthesodomites.wordpress.com

Auditori de la Fundació
24 d’agost
21 hores


Pink Room és una performance-concert formada per la projecció d’una sèrie d’accions site-specific i la posada en escena d’un corpus de cançons cantades, en principi, a capella.

Aquesta performance representa el procés, des de la negació fins a l’acceptació; a què s’enfronta el subjecte durant la construcció de la seva pròpia identitat com a resultat d’un llarg viatge d’introspecció i autoconeixement, talment que desconstrueix i subverteix en la seva essència, la concepció i la representació binària del gènere i la sexualitat, al bell mig de la realitat patriarcal.

 


Pink Room. Daniel AmorósDossier informatiu 777 KBDISSABTE 13 DE GENER 2018. THE ART OF SILENCE: SESSIONS DE MEDITACIÓTHE ART OF SILENCE
Dissabte, 2 de desembre, 9:00-9:45
Sessions meditació a la Fundació Pilar i Joan Miró« chercher le bruit caché dans le silence, le mouvement dans l'immobilité, la vie dans l'inanimé, l'infini dans le fini, des formes dans le vide » Joan Miró.Què vol dir escoltar el silenci?

La Fundació Pilar i Joan Miró inicia una nova activitat en col•laboració amb el centre de ioga i meditació Earth Yoga.

El primer dissabte de cada mes us convidem a practicar la meditació als espais de la Fundació, envoltats de les obres de Miró i la llum de l'edifici Moneo. Les sessions tindran lloc a l'Espai Estrella enfront dels tres llenços Pintura I, Pintura II i Pintura III, que van ser realitzats al Taller Sert el 1973 i tornen ara a reunir-se en el lloc on van ser concebuts, el territori creatiu de l'artista a Mallorca

 


RESERVES 26 KB

Cartell 265 KB

Poster 265 KB

Informació 258 KB

Information 258 KBDIES DE PISCOANÀLISI I ARTDIES DE PICOANÀLISI I ART

6 i 7 de setembre
De 17 a 21 hores
Lloc de l’acte:
Fundació Pilar i Joan Miró a MallorcaL’objectiu de “Dies de Psicoanàlisi i Art” és difondre la recerca realitzada sobre les influències mútues entre la psicoanàlisi freudiana i la pràctica artística. Més en concret, sobre la interpretació psicoanalítica de les obres d’art i sobre l’art com a model d’experiència cog- nitiva i expressiva.

Sobre aquestes qüestions s’organitza un col•loqui entorn dels mecanismes que operen en l’experiència estètica, principalment la recepció estètica, i una conferència del Dr. Lastória sobre la sublimació en l’experiència estètica. Ambdós actes estaran oberts a la participació del públic

Els participants són, a més dels membres del GR CRIP- CON Drs. Mateu Cabot i Pau Frau, són el Dr. Lastórica, professor titular de Psicologia en la UNESP i psicoana- lista en exercici, el Dr. Jordi Pich, professor titular de Psicologia en la UIB i degà de la Facultat de Psicologia i el Sr. Carlos Farrés, psicoanalista en exercici. L’organització és a càrrec del Grup de Recerca Co- rrents crítiques del pensament contemporani (GR CRIPCON) de la UIB, en el seu programa d’investigació conjunta amb el GR Teoría Crítica: tecnologia, cultu- ra e formação de la Universidade Estadual Paulista (UNESP, São Paulo-Brasil) del qual el Dr. Lastória és l’investigador principal.

 


Informació i Programa 1725 KB

Cartell 6617 KBFLIPBOOK III: PERFORMANCES A LA FUNDACIÓ. "BALLAR ÉS UN PAISAGE" ACTIVITATS DE SANT JOANQuè? Flipbook III - Performances internacionals
"Ballar un Paisatge"
Quan? 24 de juny d'11 a 15 h a la Fundació Pilar i Joan Miró. Jardins.
Organitza? Susanne Helmes


FLIPBOOK és un format de col·laboració, que està destinat a professionals i estudiants interessats en Performance Art, Dansa, Música, Arts Visuals i Escriptura, amb la finalitat de treballar diferents enfocaments, en activitats grupals.

En la diversitat es troba la unitat.....

FLIPBOOK és un experiment, un entrenament d'idees, un intercanvi i una col·laboració d'expressió corporal, so i imatge. "Ballar un Paisatge" és el títol triat per aquest any. Segons el concepte de FLIPBOOK, un paisatge es defineix com a àrea natural i cultural. La Fundació Pilar i Joan Miró a Mallorca, les seves arquitectures, les plantes dels seus jardins i els seus visitants, fan que el lloc cobri vida i ofereixen el component social necessari per a un dia tan especial com aquest Sant Joan de l'any 2017.

Els diferents artistes treballen durant els seus Performances amb diferents enfocaments: el material, com la pedra, el silenci d'un racó, un color, la llum o la calor del mig dia que es reflecteix…, un grup de visitants que anima a una
reacció......

“Anem a explorar: mirar, escoltar, sentir i fer...o no. Ser part activa de tot". Al final dels Solos particulars es conclou amb una Open-Source Performance en la qual tots els artistes es reuneixen en l'entrada de l'edifici Moneo (14.30h).

Artistes:
D. Harangus (Actriz), S. Helmes ( Performance, Danza, Coreógrafa), M. Met (Pintor, Performance), B. Lieberknecht (Bailarina, Coreógrafa, Artes gráficas), F. Montmartin (Performance, Pintor), C. Obrador (Artes Plásticas Pintora, Performance), M. Máñez ( Bellas Artes, Performance),
P. Vicedo (Percusión), C. Willbrand ( Artes Plásticas, Performance), M. Prieto (Pintora, Performance), A. Trabado (Danza, Performance), L. Eilana (Danza, Performance), M. Mesquida (Trompeta)

 

Programa Flipbook III 398 KBLA FUNDACIÓ PARTICIPARÀ EN LA FIRA DEL LLIBRE DE PALMA DES DEL 26 DE MAIG FINS EL 4 DE JUNYFira del Llibre
Dates: del 26 de maig al 4 de juny
Horari: de 10 a 14 h / de 17 a 21 h
Estand: Ajuntament de Palma
Organitza: Gremi de Llibreters

Més informació: http://www.llibretersmallorca.cat/noticia/xxxv-edici%C3%B3-de-la-fira-del-llibre


La Fundació Pilar i Joan Miró participarà en la Fira del Llibre de Palma 2017, que es desenvoluparà des del 26 de maig fins el 4 de juny. Comptarà amb un espai “mironià“ dins l’estand de l’Ajuntament de Palma.

Per aquesta edició, la Fundació ha fet una selecció editorial pensada per tots els públics, amb títols que es centren en l’obra i vida de Joan Miró. Així, el visitant podrà trobar llibres com la biografia artística “Joan Miró, les obres de la seva vida“ en 8 idiomes, la publicació editada per la Fundació “Joan Miró, Son Abrines i Son Boter“, que aprofundeix en els tallers de l’artista, o els títols infantils “Mironins“ o “Abecedario Miró“, que permeten iniciar-se en la iconografia i procés creatiu de l’artista.

La Fira del Llibre arriba a la seva 35 edició amb 43 paradetes, que s’ubiquen al Passeig del Born. Entre les activitats que s’hi duran a terme destaquen firmes de llibres, contacontes, taules rodones o concerts.

 TEATRE A LA FUNDACIÓ EN EL MARC DE LA XIX EDICIÓ DEL FESTIVAL INTERNACIONAL DE TERESETESCompanyia: Théâtre du Sursaut (Bèlgica)
Data: dissabte 20 maig
Horari: 12 h
Lloc: Son Boter
Telèfon: 971 701 420
Cost: menors de 12 anys 4 € / majors de 12 anys 6 €
Edat recomanada: a partir de 6 anys
Més informació:
http://www.elasticnou.com/festivalteresetes/companyies.php#/companyia_83

La Fundació Pilar i Joan Miró acull una companyia de teatre en el marc del XIX Festival Internacional de Teatre de Teresetes. Es tracta de l’espectacle Post-scriptum / Postdata de la companyia belga Théâtre du Sursaut, obra que s’estrena a Mallorca per primer cop.

Com a decorat, una tanca repleta de trobades i faules. Com a història “La Caputxeta Vermella” desmuntada. Heus aquí Lorgnette que s'entusiasma. Juga a sorprendre's, a submergir-nos en el seu univers construït d'invencions, minúcies i de sorpreses plenes d'humor... Un espectacle, absurd i inesperat.

Aquest Festival, que tindrà lloc a diferents indrets de Mallorca del 17 al 21 de maig de 2017, inclou gairebé 50 espectacles de primer nivell i 14 companyies participants.

 DIA INTERNACIONAL DELS MUSEUS: ACTIVITATS A LA FUNDACIÓ DURANT LA SETMANADates: 18, 19 i 20 de maig
Activitats: visites guiades, cinema, concert i performance saxofon, taller familiar


Dijous 18 maig

- Jornada de portes obertes. De 10 a 19 h. Entrada gratuïta al museu.

"Joan Miró. Mirades a la Col·lecció", immersió en el procés creatiu
dels últims 30 anys.
"Posidònia", instal·lació ceràmica de Patricia Mato Mora. Recreació
del fons marí en un ambient molt especial. Guanyadora del Premi
Pilar Juncosa & Sotheby's 2015.

- Visites guiades en català/castellà/francès: "Allò que no s'ha explicat a la Fundació Pilar i Joan Miró". Sense inscripció prèvia (Aforament limitat: 30 persones/visita). Visites gratuïtes.

11 h francès
12 h català / castellà
13 h/ català – castellà - francès

- Venda de catàlegs i cartells a preus especials.

- PlayArt'17: "National Gallery". 19 h. Cinema gratuït. Auditori.

El veterà documentalista Frederick Wiseman, guanyador del Lleó
d'Or honorífic de Venècia, explora la relació entre pintura i literatura.
Dos mesos de rodatge i 170 hores de material recullen passejades
per les galeries, els programes educatius del museu, i
compta amb la participació d'estudiants, científics i conservadors de
la pinacoteca. La vida íntima d'un museu.

Divendres 19 maig

- Festival Posidònia Mallorca. Visita guiada a l'exposició de Patricia Mato Moran (Guanyadora del Premi Pilar Juncosa & Sotheby’s 2015), a espais exclusius dels tallers de l'artista, i a l'exposició actual "Joan Miró. Mirades a la col·lecció".

12 h. Visita guiada per reforçar l'experiència vinculada a lainstal·lació "Posidònia" i el seu vincle amb el missatge del Festival / 4€./ 4€.

Dissabte 20 maig

- Concert monogràfic del saxofonista Ryo Noda. Entrada gratuïta. Acció artístico-musical de caire internacional organitzada pel Conservatori Superior de Música de les Illes Balears, en col·laboració amb l'Associació de Saxofonistes de les Illes Balears.

11 h. Conferència. Auditori
12.30 h. Concert de saxofon - performance al museu

Doctor en Ciències Mèdiques, professor, músic terapeuta, i compositor-intèrpret de saxofon. Graduat a l'Osaka College of Music el 1972, Noda també va cursar estudis a la Universitat de Northwestern als EUA i al Conservatori de Bordeus (França).

- "1,2,3... priNt" Taller de serigrafia i tipografia. 11.30-13 h. Biblioteca i l'espai educatiu. 3 € per infant. Per a famílies amb nins i nines d’entre 3 i 6 anys.

Com es fan els dibuixos que veiem als llibres? A partir de l’obra de Joan Miró ho investigarem i descobrirem alguns secrets sobre la tipografia. Vine al museu a explorar un univers ple de lletres!

- Teatre en el marc del Festival de Teresetes. Théatre du Sursaut (Bèlgica). 11.30- 13 h. Son Boter. Obra: Post-scriptum / Postdata.

Estrena a Mallorca.
Entrada per a menors de 12 anys, 4 €
Entrada per a majors de 12 anys, 6 €.

Espectacle de teresetes mixt. "Com a decorat, una tanca repleta de trobades i faules. Com a història "La caputxeta Vermella" desmuntada. Un espectacle absurd i inesperat". Edat recomanada: a partir de 6 anys.

 II EDICIÓ DEL CONCURS SOLIDARI "ETS UN ARTISTA!" A FAVOR D'ASNIMOQuan? Dissabte 29 d'abril (11 h i 17 h)
On? Porto Pi Centro Comercial
Organitza: Porto Pi centro Comercial, a favor d'ASNIMO
Col·labora: Fundació Pilar i Joan Miró (jurat/premis). Art bendix (material)
PLACES DISPONIBLES A LA TARDA 17 H

La Fundació Pilar i Joan Miró col·labora en la II edició del concurs de pintura "Ets un Artista!". Activitat solidària que consisteix en crear una obra amb tècnica lliure, d'un tema basat en la literatura.

El concurs, que tendrà lloc el dissabte 29 d'abril, és gratuït amb donatiu voluntari a benefici de ASNIMO. Els participants rebran un kit bàsic de pintura, però poden aportar tot aquell material que desitgin.

Categoria A: de 6 a 11 anys, convocatòria a les 11 h. PLACES ESGOTADES.

Categoria B: de 12 a 16 anys, convocatòria a les 17 h. PLACES LLIURES.

(Màxim 40 participants per categoria)

PREMIS (Els mateixos en cada categoria):

1er premi: 300€ en vals de compra + experiència artística en col·laboració amb la Fundació Pilar i Joan Miró + 2 entrades per a Western Park + 2 entrades per a Marineland .

2n premi: 100€ en vals de compra + experiència artística en col·laboració amb la Fundació Pilar i Joan Miró +2 entrades per a Western Park + 2 entrades per a Marineland .

3er premi: 100€ en vals de compra + experiència artística en col·laboració amb la Fundació Pilar i Joan Miró +2 entrades per a Western Park + 2 entrades per a Marineland .

4t premi: 2 entrades per a Western Park + 2 entrades per a Marineland .

5è premi: 2 entrades per a Western Park + 2 entrades per a Marineland.

http://www.portopicentro.es/blogs/ii-edicion-del-concurso-ets-un-artista/

 
L’ESCULTURA MATERNITÉ DE JOAN MIRÓ, LLUIRÀ A L’ESTAND QUE BALEARS HA INSTAL•LAT A L’ITB DE BERLÍNAmb motiu del seu 25è aniversari, la Fundació Pilar i Joan Miró ha estat enguany la convidada d’honor del Govern Balear a la Fira Internacional de Turisme de Berlín (ITB, del 8 al 12 de març).
Fins allà precisament i per commemorar aquesta efemèride ha viatjat l’obra Maternité. Una escultura de bronze de 1973 que simbolitza el ventre matern i és una clara evocació de la dona en el seu sentit més ampli, el de la seva capacitat de donar vida, de procrear. De fet, l’obra de Miró, evoca contínuament la figura femenina.

Avui la Fundació Miró és un dels principals atractius culturals i turístics de Palma i així s’ha presentat a l’ITB, una de les fires turístiques més importants de l’any. Compta amb una col•lecció integrada per prop de 7.000 obres, entre pintura, escultura, dibuixos, objectes dels tallers, maquetes i obra gràfica, a més d’un fons documental compost per més de 18.000 arxius.

A l’edifici Son Boter de la Fundació Pilar i Joan Miró a Mallorca, un dels espais creatius més proclius de l’artista català, el visitant pot gaudir dels esbossos i dibuixos en forma de grafit a les parets del que més tard esdevingué l’escultura que aquests dies és a Berlín.

La celebració del seu 25è Aniversari l’any 2017 és un esdeveniment de primer nivell. Des de la seva obertura pública a l’any 1992, la Fundació s’ha constituït en una institució museística de referència local, nacional i internacional. L’únic espai vinculat a Joan Miró que permet al visitant, no només conèixer la seva obra, sinó gaudir dels seus dos tallers i espais de creació, Son Boter i el Taller Sert. Aquests tallers són l’ànima de la Fundació i són enclavaments únics al món perquè es conserven tal i com els va deixar l’artista. Miró hi va treballar durant gairebé 30 anys.

Entre els actes centrals del 25è aniversari, volem destacar l’exposició temporal “Miró mai vist” que presenta una exquisida selecció d’obres creades per l’artista als seus tallers i exposades per primera vegada a la Fundació. La mostra s’inaugurarà el pròxim 23 de juny i es podrà visitar fins el gener de 2018.

 

631 KBPLAY’16: NITS DE CINE A LA FUNDACIÓ PILAR I JOAN MIRÓQuan? Tots els dijous d’agost i el primer de setembre, a les 22 h
Entrada: anticipades a taquilla de la Fundació i CineCiutat / abans de cada projecció a la Fundació
Preu: general 4€ / entrada + visita guiada exposició 5€ / abonaments “hamaca” 5 sessions 32€

Nou cicle de cinema basat en la temàtica de “L’amour fou” (Bogeria d’amor). La programació inclou 5 pel.lícules que es projectaran als jardins de la Fundació i sobre l’edifici de Moneo tots els dijous des del 4 d’agost i fins l’1 de setembre a les 22 h.

Els espectadors poden combinar art i cinema, amb una visita guiada a l’exposició actual “Joan Miró. Mirades a la col.lecció”, que es farà prèviament a la projecció del film, de les 20 a les 21 h. Una altra alternativa és optar per una acomodació especial, mitjançant la possibilitat de veure-les en hamaca amb els abonaments o entrades VIP.

Aquesta activitat és el resultat d’un conveni de col.laboració entre la Fundació i CineCiutat.

La Fundació i CineCiutat possibiliten la compra d’entrades en la modalitat de Butaca Solidària, una iniciativa que permet adquirir localitats per a les persones amb menys recursos. Més informació en el següent link: http://cineciutat.org/es/butacasolidaria/

PROGRAMACIÓ PLAY'16

4/8/2016 LA DOLCE VITA. 1960. 22h
11/8/2016 IN THE MOOD FOR LOVE. 2000. 22h
18/8/2016 BROKEBACK MOUNTAIN. 2005. 22h
25/8/2016 BARCELONA, NIT D'ESTIU. 2013 (VO subtitulada cast) 22h
1/9/2016 HER. 2013. 22h

ENTRADES

TARIFA GENERAL 4€
TARIFA SOCIS CINE CIUTAT 3€
ABONAMENT 5 SESSIONS 15€
ABONAMENT 5 SESSIONS SOCIS CINECIUTAT 12€
ENTRADA CINE+VISITA EXPOSICIONS NORMAL 5€
ENTRADA CINE+VISITA EXPOSICIONS SOCIS CINE CIUTAT 4€
ENTRADA VIP: HAMACA + CINE + VISITA EXPOSICIONS (places limitades) * 9€
ABONAMENT VIP: HAMACA + CINE + VISITA EXPOSICIONS (places limitades) * 32€

 

PòSTER PLAY'16: NITS DE CINE A LA FUNDACIÓ PILAR I JOAN MIRÓ 1231 KB

Nota de premsa_Play'16: Nits de cine a la Fundació Pilar i Joan Miró 628 KB

CINE A LA FRESCA AL JARDÍ D'ESCULTURES 5949 KB

EDIFICI MONEO, PANTALLA DE PROJECCIÓ 333 KBCAMINS DE L'ART 2016. II SEMINARI D'ART I PSICOLOGIA PROFUNDACamins de l'art. 8 i 9 de juliol de 2016

II Seminari d'Art i psicologia profunda que tindrà lloc a la Fundació Pilar i Joan Miró, organitzat per Metaxù. Ponències sobre art i psique - arquitectura - cinema, performance d'art i dansa, concert de violí i lectura dramatitzada.

Informació i inscripcions: seminariocaminosdelarte@gmail.com

Cost: la quota d'inscripció és de 60 euros.

DIVENDRES 8 DE JULIOL

18:00 PRESENTACIÓ
A càrrec de Joan Punyet Miró

CONFERÈNCIA “La pulsació creativa: Art i psique a la recerca de la novetat“
Ponent: Ricardo Carretero

ART EN ACCIÓ I PERFORMANCE “Fluctuacions recurrents/ Ecotons Reposicionables“
A càrrec de Sandford&Gosti

20:30 PERFORMANCE DE DANSA CONTEMPORÀNIA SOBRE GRAVAT
A càrrec de Julio León i Maria Antònia Oliver
Ballarina: Zihui Bardi Riera

DISSABTE 9 DE JULIOL

11:00 ANGLE D’ARQUITECTURA “La ciutat dibuixada“
Ponència i taller a càrrec de Pedro Pablo Vaquer i Francisco Cifuentes

13:00 INTERMEZZO MUSICAL Concert de violí
A càrrec de Marta Florit García

17:00 ANGLE DE CINEMA “Cinema i experiència viscuda“
Ponents: Barbara Massimilla i Cesc Mulet
Moderador: Ricardo Carretero

20:30 ART-TEATRE “Apuntes para un Cuarteto“
Autor: Dario Catucci
Direcció i adaptació: Guadalupe de la Cruz
Traducció: Ricardo Carretero
Actrius: Mónica Fiol, Lluki Portas, María Rosselló, Lala Vicens
Pianista: Carmela Cristos Font
Col.labora: Carlota Carretero

 


Programa d'activitats_portada 672 KB

Programa d'activitats_complet 536 KBConferència "L'educació artística en el context neoliberalista"Conferència: “L’EDUCACIÓ ARTÍSTICA EN EL CONTEXT NEOLIBERALISTA”

A CÀRREC DE DANIEL GASOL
Beca Pilar Juncosa per a un projecte d’Educació Artística 2015

Lloc: auditori de la Fundació
Hora: 19 h
Dia: divendres, 22 d’abril

L’autor va dur a terme el seu projecte en forma de workshop amb els alumnes del Batxillerat d’Arts Escèniques, Música i Dansa de l’IES Josep Maria Llompart de Palma, a la fi d’investigar de quina manera el llenguatge mediàtic és assimilat per les generacions d’adolescents actuals, construint personatges de ficció entorn del que significa ser artista actualment.

Té com a punt de partida el context global del neoliberalisme, on la cultura artística rep la mínima importància en el desenvolupament crític de l’alumnat. La conferència repassa la cronologia educativa en el marc espanyol des de la democràcia de 1980, el contingut curricular de les assignatures de visual i plàstica i la implantació dels nous paradigmes filosòfics desenvolupats pels medis de comunicació i l’ús de la xarxa com a símptoma de retrat generacional.

Daniel Gasol (Tarragona, 1983). Doctor en Produccions Artístiques i recerca avançada. Línia Investigació Art en l’Era digital. UB 2014; Màster en Produccions i recerques artístiques. UB 2014; Llicenciatura en Belles Arts, UB 2009. Actualment és Coordinador de la Comissió 5 a la Plataforma d’Artistes de Catalunya. PAC i Membre de la Associació catalana de crítics d’Art de Catalunya (des de 2013) ACCA.

 


Projecte guardonat a la convocatòria de Premis i Beques Pilar Juncosa 2015 510 KBLa Fundació col•labora un any més amb el festival SIMFONICEl proper 11 de juny la Fundació Pilar i Joan Miró acollirà, per tercer any consecutiu, un dels més de cent concerts simultanis que tenen lloc en el marc del festival SIMFONIC, que enguany celebra la seva sisena edició.

La intenció és oferir un espai únic que serveixi de teló de fons per a un dels concerts d’aquest esdeveniment, el qual es duu a terme a tota una sèrie d’espais d’arreu de les Illes i de Catalunya.

 


Enllaços relacionats

Més informació - SIMFONIC


Festival SIMFÒNIC 2015

ÁNGEL RAMOS PRESENTA EL SEU CURTMETRATGE "AMOR ENTRE LUNAS" EL PROPER DIVENDRES A LES 18.30“AMOR ENTRE LUNAS“
Música, guió, producció i direcció d’Ángel Ramos

Projecció i estrena del curtmetratge el dia 6 de novembre
Hora: 18.30 h
Lloc: auditori de la Fundació Pilar i Joan Miró


Sinopsi:

Miguel, que ja passa dels 30 anys, recorda un moment que va canviar la seva vida, a l'edat de 19 anys.

Afeixugat per la rutina diària, decideix retirar-se un calorós capvespre a una platja on molt pocs solien anar. Aquell dia un home gran, que absort contemplava l'horitzó, convida Miguel a escoltar una història d'amor entre dos homes, José i Marcos. Una història tempestuosa, en la qual José acaba deixant Marcos, i aquest, sumit en la follia, no accepta la pèrdua i recorda per sempre aquell moment que va marcar un abans i un després a la seva vida.

Acabada la història, Miguel i aquell home es varen mirar somrient, fent-se entendre que Marcos era qui amb tant afany havia dedicat a Miguel aquella romàntica i impetuosa vivència.

 

Enllaços relacionats

CLIP
EXCEL·LENT ACTUACIÓ DE LA COMPANYIA DE DANSA CONCHA VIDAL DE VALICOURTLa companyia de dansa CONCHA VIDAL DE VALICOURT actuarà a la Fundació el proper dissabte, dia 7 de novembre a les 12'30.

US RECORDAM QUE ELS DISSABTES LA FUNDACIÓ PILAR I JOAN MIRÓ OFEREIX SEMPRE UNA JORNADA DE PORTES OBERTES!!!!!


FESTIVAL DANSANOVEMBRE
A LA FUNDACIÓ PILAR I JOAN MIRÓ
Data: 7 de novembre
Lloc: Espai Cúbic de l’FPJMiró
Hora: 12’30 h

STORMY RED
Concha Vidal

La performance com a ritual de pas, com a acció poètica on l'ànima es transforma inevitablement. Com a realització escènica que no demana ser entesa o interpretada sinó experimentada. Stormy red parla de moltes coses, com la transició del discurs opressor a la genuïnitat del discurs mateix. La societat patriarcal, com a element limitador en el –de vegades– esgotador exercici de la pròpia llibertat.

“Stormy red ofereix una mirada, la mirada de les dones que han adquirit la mirada, que retorna de l'experiència. L’experiència adquirida després del passatge iniciàtic pel qual les dones aprenen la seva diferència, la seva desigualtat, la pertinença a un dels dos gèneres. Dels estimats que es desfan al ball dels dies, de les dones abraçades a ninots de pedaç, de dones amb les mans plenes de buit, indomables en la seva fragilitat, decidides a triturar tot aquest món fàl•lic, per a deixar de ser l'objecte d'aquestes mirades, l'objecte sense ser, poc més que ningú. Dones que ascendeixen, malgrat tot, llastimosament, amb la càrrega del patriarcat, i són contrariades i repel•lides per la dona vestida d'home, segurament el paradigma més esperpèntic de les dones convenients, les que s'assignen la comesa de protegir l'imperi del patriarcat. Dones que fugen del lloc que han d'ocupar a la parella, a la vida conjugal, a l'experiència amorosa, a la maternal ... Dones que cerquen el seu sentit en un altre lloc. Que se cerquen.

La bellesa insòlita que sorgeix rere el ritual de l'abandonament, més enllà del desengany i de l'espera, en els límits incommensurables del silenci en què es confina les dones inconvenients que no juguen el seu paper. Quan sobrevé la cerimònia de l'alienació. Quan el propi cos es percep com una presència estranya, un cos esqueixat de la consciència, un cos buidat d'identitat, sense desig, sense temps, sense cap. Com un ésser desdoblat amb una existència aliena. Però nu, alliberat, desemmordassat, salvatge, capaç de tot. Un cos sense límits.”

Mª Antonia de Castro

 EN INTIMITAT AMB ABEL AZCONAEN INTIMITAT AMB ABEL AZCONA

DIA: divendres 23 d’octubre
HORA: de 19 a 21h
LLOC: AUDITORI DE LA FUNDACIÓ
ORGANITZEN: ART-XIPÈLAG I FUNDACIÓ PILAR I JOAN MIRÓ

Una trobada amb l'artista Abel Azcona, a qui la premsa anglesa va triar com a millor artista de performance-art de l'any 2014. Aquest mateix any, la publicació internacional Hiperallegic tria el seu projecte Someone Else com el millor esdeveniment artístic a tot Nova York.

Abel Azcona és l'artista espanyol actual amb més exposicions individuals realitzades, concretament noranta-dues fins a la data. El Museu d'Art Contemporani de Bogotà va decidir fer-li un homenatge amb una gran exposició retrospectiva, de diversos mesos de durada, entre 2014 i 2015.

La Fundació Pilar i Joan Miró té el privilegi de comptar amb la seva visita, en què el participant podrà compartir amb el seu cos i la seva paraula. Una trobada íntima amb un artista que utilitza el seu cos com a eina crítica i revulsiva, i converteix l'espectador directament en protagonista forçós de l’obra. Un artista que aconsegueix no deixar ningú indiferent i crear una gran ruptura amb l'asèpsia mental. Un creador que, des de la seva pròpia experiència personal, l'abandó, la prostitució, el maltractament i l'abús sexual, és capaç d'aconseguir convertir-se en un ésser resilient i contagiar amb la seva catarsi individual l'espectador, al qual aconsegueix revolucionar. Veure en viu Abel Azcona significa sortir del lloc on ha representat com a espectador transformat.

 
COM DONAR VISIBILITAT A OBRES DE VIDEODANSA. 3 D'OCTUBRE. TALLER GRATUÏTEl taller, impartit per Ágota Harmati, es dirigeix a artistes de les Illes Balears que es dediquen a la videodansa. La participació al taller és gratuïta.

L'objectiu del taller és aportar coneixements als artistes de com presentar les seves obres en festivals nacionals i internacionals, i quines són les plataformes més importants dedicades al gènere.

Uns dels propòsits del Festival de Videodansa de Palma és crear una xarxa nacional i internacional entre festivals d'aquest gènere artístic per moure les obres d'artistes de les Illes Balears, per exemple, a través de cooperacions i intercanvis.

Nombre de participants: al voltant de 40 persones.

Us agrairíem molt, si és del vostre interès, que confirmeu l'assistència.


 


Dossier informatiu 41 KBDIADA DE MALLORCA: JORNADA DE PORTES OBERTES. 13 DE SETEMBRELa Diada de Mallorca


Un any més, la Fundació Pilar i Joan Miró a Mallorca col•labora amb unes jornades de portes obertes. Com els dissabtes l’entrada ja és gratuïta, enguany serà el diumenge 13 de setembre quan la Fundació obri les seves portes per commemorar la Diada de Mallorca.

El 12 de setembre és la diada de Mallorca. Es commemora el jurament fet per Jaume II l'any 1276 de la Carta de franqueses i privilegis del Regne de Mallorca, que es convertiren en la base jurídica del nostre país.

 
HAPPENING POÈTIC TEATRAL A CÀRREC DE JOAN PUNYET MIRÓDIJOUS, 9 DE JULIOL 2015
RECEPCIÓ: 21:30 h
ACTUACIÓ: 22:00 h

HAPPENING POÈTIC TEATRAL A CÀRREC DE JOAN PUNYET MIRÓ


Direcció teatral: Asun Planas / Philip Rogers
Músic: Kiko Barrenengoa
Continguts visuals i coordinació: La Perifèrica
Il·luminació i sonorització: AICO
Direcció: Cesc Mulet

PRESENTACIÓ COCKTAIL JOAN MIRÓ: CREACIÓ ÚNICA PER A AQUESTA OCASIÓ DE SEBASTIÀ DEL OLMO

PRESENTACIÓ PAMBOLI JOAN MIRÓ: CREACIÓ DE XISCO LORENTE

DJ: PEP NOGUERA. MÚSICA DISCO-FUNKY POPROCK

 


Dossier premsa 1889 KB"MAS MIRÓ (MONT-ROIG). APORTACIONS DOCUMENTALS A UN DELS ESPAIS CREATIUS DE JOAN MIRÓ" a càrrec d’ELENA JUNCOSA"MAS MIRÓ (MONT-ROIG). APORTACIONS DOCUMENTALS A UN DELS ESPAIS CREATIUS DE JOAN MIRÓ"
a càrrec d’ELENA JUNCOSA VECCHIERINI. El projecte va rebre el PREMI PILAR JUNCOSA D’INVESTIGACIÓ sobre Joan Miró i el seu context artístic i cultural 2011


AUDITORI DE LA FUNDACIÓ PILAR I JOAN MIRÓ A LES 20 HORES


Mont-roig (Tarragona) va jugar un paper fonamental a la vida de Joan Miró, tant en la formació de la seva personalitat com en el desenvolupament de la seva obra. Va ser a Mont-roig, en el marc del Mas Miró, on va decidir dedicar-se a la pintura, i aquest és el paisatge que l’artista agafarà com a escala de la resta del seu món.

Un exhaustiu treball d’arxiu, de recopilació de testimonis orals i escrits, de paisatges i quadres, com també dels elements que encara es conserven a l'interior del Mas Miró, ha permès donar llum a aspectes poc investigats fins ara, fins i tot aportant-hi documentació inèdita.
La investigació s'emmarcava en el moment històric de futura museïtzació del Mas Miró. A hores d’ara la Fundació Mas Miró és una realitat. Constituïda el 15 de març de 2013, és la impulsora de la museïtzació i l'obertura al públic del mas com a casa d'artista. La integren la Fundació Joan Miró, la família de l'artista i l'Ajuntament de Mont-roig amb l'objectiu de recuperar el Mas i col•locar-lo definitivament en el mapa mironià com a referència per a entendre l'origen de la seva obra.

Elena Juncosa Vecchierini és llicenciada en Història per la Universitat de Barcelona (1998), màster en Museologia i Gestió de Patrimoni per la UB (2000), i DEA al bienni 1999-2001 corresponent al programa de doctorat “Didàctica de les ciències socials i espais de comunicació” del Departament de Didàctica de les Ciències Socials de la Universitat de Barcelona. Va ser la coordinadora del Centenari Miró-Mont-roig 2011.

 Fundació Pilar i Joan Miró a PalmaPhoto 2015TOTES LES ACTIVITATS DE LA FUNDACIÓ A PALMAPHOTO2015


JEAN MARIE DEL MORAL
"EL OJO DE MIRÓ"
Espai zero. 02/07/2015

________________

ABRAHAM CALERO
"MATRIUS"
Espai cúbic. 02/07/2015

________________

PHOTOBOOK
"Presentació del libre El ojo de Miró de Jean Marie del Moral"
________________

PHOTOTALK
"La Senda i la Trama. Una exploració dels nostres recursos creatius"
Taller dirigit per Javier Vallhonrat
Coordinat per Fernando Gómez de la Cuesta
29-31/05/2015 Tallers d'Obra Gràfica de Joan Miró

_________________

PHOTOTALK + PHOTOBOOK
"Sublime. Un taller d'autoedició"
Impartit per Avelino Sala i Fernando Gómez de la Cuesta
25-27 de juny. Tallers d'Obra Gràfica de Joan Miró

 

PalmaPhoto 2015 2003 KB17 de MAIG. DIA INTERNACIONAL DELS MUSEUS. ENTRADA GRATUÏTADIA INTERNACIONAL DELS MUSEUS
ENTRADA GRATUÏTA. LA FUNDACIÓ PILAR I JOAN MIRÓ CELEBRARÀ AQUESTA DATA TAN IMPORTANT EL DIUMENGE DIA 17 DE MAIG


Cada any, des de 1977, se celebra al món sencer el Dia internacional dels Museus al voltant del 18 de maig.

La Fundació ho celebra, el diumenge 17, amb una jornada de portes obertes i visites lliures a la col·lecció i als tallers de Joan Miró.

En aquesta 37a. edició el Consell Internacional dels Museus (ICOM) ha proposat el lema "Museus per a una societat sostenible". L'objectiu és posar de manifest el paper que juguen els museus a l'hora de sensibilitzar el públic sobre la necessitat d'una societat menys malgastadora, més solidària i que utilitzi els recursos d'una manera més respectuosa amb els sistemes biològics.

 


Fullet general 1253 KB"Un mar de culturas". Iniciativa cultural y solidaria promovida por el Hotel Nixe PalaceSEGUNDA EDICIÓN DE “UN MAR DE CULTURAS”, INICIATIVA CULTURAL Y SOLIDARIA PROMOVIDA POR EL HOTEL NIXE PALACE DE MALLORCA

El evento tendrá carácter benéfico, ya que parte del dinero recaudado se donará a la ONG Can Gazà Institut contra l’exclusió social.

Para el primer viernes de Diciembre, día 5, el Hotel Nixe Palace de Palma de Mallorca ha convocado una velada dedicada al arte en algunas de sus múltiples expresiones: pintura, escultura, música y gastronomía.

A la exposición de obras del reconocido pintor Riera Ferrari y del escultor Ernesto Rodríguez, que podrán ser adquiridas durante esa jornada, se sumará un concierto del famoso pianista Biel Durán y una experiencia gastronómica en el Salón Santemar, con vistas al mar.

Todo el evento tendrá carácter benéfico, ya que parte de la recaudación -de cada pieza de arte que se venda y del dinero que se recaude en la cena (precio: 59 euros por persona, bebidas e IVA incluido)- será donada a la ONG Can Gazà Institut contra l’exclusió social.

Además, todos los asistentes a la cena entrarán en un sorteo para optar a una obra del pintor Joan Riera Ferrari y una obre de escultura de Ernesto Rodríguez.

La agenda de ese día especial es la siguiente:
* Apertura de puertas de la exposición : 20:00 hrs
* Cena concierto a las 21:00 hrs
* Sorteo al final de la cena y concierto de piano

Sobre el Hotel Nixe Palace

En primera línea de playa y próximo al corazón de Palma, se encuentra el Hotel Nixe Palace, un fantástico enclave donde disfrutar del ambiente cultural, comercial, deportivo y marítimo de la ciudad.

Sobre Can Gazà Institut contra l’exclusió social

Can Gazà, Instituto contra la exclusión social, acoge y da una oportunidad a una treintena de personas mayores de 50 años sin recursos. Se ha convertido en un refugio para muchos hombres que durante años han vivido inmersos en el mundo de las drogas, el alcohol, la calle y la marginación.

 


Invitación "Un Mar de Culturas" 216 KBCamins de l'art. 1r Seminari d'art i psicologia profundaCAMINS DE L' ART
1r Seminari d'art i psicologia profunda

Gratuït prèvia inscripció

PROGRAMA:

Divendres 26, 18:00-20:00: El naixement de la imatge creativa.
Ponent: Ricardo Carretero. Presenta: Mario Gestoso.
Videoart: Toni i Enric Socías.
20:30-21:30: Performance Improvisació: Catalina Carrasco (dansa) i Gabi Espinosa (viola)

Dissabte 27, 11:00-14:00: La creació com a manifestació d'un altre espai.
Ponents: Mateu Cabot, Catalina Reus, Juan Luis Vermal.
17:00-20:00: La caixa negra del psicoanalista. La imaginació activa al servei de la contratransferència del terapeuta.
Ponent: Leonardo Albrigo.
Moderen: Guadalupe de la Cruz i Ricardo Carretero.
20:30-21:30: Performance Improvisació.
Veru Iché, Andrea Cruz i Daniel Solatie.
21:30-22:30: Àpat.

OBJECTIUS I PLANTEJAMENT DEL SEMINARI
Amb certa assiduïtat, la psicologia i la psicologia profunda han dedicat la seva atenció a l'estudi de la creativitat i a la plasmació artística, tractant d'individuar els seus orígens i la seva funcionalitat. Aquest seminari tractarà d'explorar el sorgiment espontani i natural dels fenòmens creatius, prestant atenció en aquest primer seminari a la irrupció, al moment zero d'aquesta irrupció, on els diferents camps creatius encara no han assolit una clara diferenciació. A més, més que estudiar des de fora el que l'art proposa, el seminario tractarà de convocar una mirada sobre l'art a la vegada creativa, commoguda, allà on l'abreacció creativa ja no és només tasca de pacients sinó un fenòmen que pot donar-se i que amb freqüència es dóna per igual i amb igual intensitat en ambdós costats de la relació terapèutica, en ambdóss costats de la relació lector/text, pintor/observador, ballarí/espectador, músic/oïent...

Tots els actes tendran lloc a la Fundació Pilar i Joan Miró
C/ Saridakis 29. Palma de Mallorca.

Organitza:
Metaxú Psicoterapia

Col·laboren:
Fundació Pilar i Joan Miró
Los Oficios Terrestres

Més informació i inscripcions:
seminariocaminosdelarte@gmail.com
Tel. 971701420

 
nähdä / kuulla - Videoperformance art sonor independent de FinlàndiaVIDEO/VIDEO PERFORMANCE
ART SONOR INDEPENDENT DE FINLÀNDIA


Presentacions: 16, 17 i 18 de Setembre de 2014
Projeccions: fins al 19 d'Octubre de 2014

Aquese cicle de presentacions de vídeo art, vídeo performance i art sonor té per objectiu donar a conèixer el ric panorama de la creació artística independent a Finlàndia a través d'una selecció d'obres oferida prr dues plataformes de Helsinki.

MUU
www.muu.fi
L'associació d'artistes MUU representa i promou a artistes professionals que treballen en una àmplia gamma de disciplines a l'àmbit dels mitjans de comunicació i les arts experimentals. Compta amb més de 550 artistes membres. MUU treballa en xarxa entre diferents organitzacions, festivals i escoles per a reunir a professionals innovadors de totes les branques de les arts visuals i nous mitjans. Entre els festivals i events importants que organitza MUU cal destacar Amorph! Festival Internacional d'Art d'Acció, que s'organitza des de mitjans dels 90. MUU també edita cada any una col·lecció de vídeo art (MUU Video), art sonor (MUU for Ears) i vídeo performance (Performance Voyage).

FixC-ARTIST COOPERATIVE
www.fixc.fi
Amb seu a Helsinki, FixC és una coperativa d'artistes independent, fundada l'abril de 2007 per a generar, distribuir i promoure el vídeo art, l'art de nous mitjans i el cinema experimental, i per a produir exposicions comissariades itinerants, programar projeccions, accions específiques per a espais i xerrades amb els artistes. FixC manté la col·lecció d'art electrònic finès VILKE, Northern Video Art Network NOVA i realitza l'International Teletext Art Festival (ITAF). FixC té un espai a Helsinki: FISH Helsinki que està situat a l'actiu districte de Kallio.

LENKKI
LENKKI és una antologia d'arxius històrics de vídeo, que es combinen en directe amb tres projectors de cinema, a la vegada que escoltam també una barreja sonora. Són els seus realitzadors els components de NOVA: Seppo Renvall, Juha van Ingen i Jarkko Räsänen. LENKKI té una durada de 20 minuts, en format Super 8mm amb banda sonora en directe. Parteixen de material trobat de cinema etnològic de la vida natural a Finlàndia, projectat i ajustat per Seppo Renvall i Juha van Ingen. La banda sonora, composta per Jarkko Räsäsnen, combina sons originals dels films amb gravacions en la natura d'elements suggerits per les imatges.

Coordinador del cicle: Marcos Vidal Font

PROGRAMA
PROGRAMA

Dimarts 16 setembre, 20 h
Fundació Pilar i Joan Miró a Mallorca
Presentació de FixC-artists cooperative
Juha van Ingen i Marcos Vidal Font
Auditori

17 de setembre – 19 d'octubre
Selecció de vídeos de FixC-artists cooperative
Hall

16 de setembre – 19 d'octubre
MUU for Ears, instal·lació d'art sonor
Hall

Dimecres 17 setembre, 20:30 h
Es Baluard, Museu d’Art Modern i Contemporani de Palma

Presentació de MUU
Timo Soppela i Pau Waelder
Auditori, Es Baluard

17 setembre – 19 octubre
Projecció de vídeos de la selecció de MUU
Observatori, Es Baluard

Dijous 18 setembre, 18 h
CAC Ses Voltes

Taula rodona
“Com sobreviu un vídeoartista a Finlàndia”
Temes de producció (finançament i difusió) Como es genera una plataforma que ajuda a produir i donar difusió al vídeo art.

Projecció de Performance Voyage
compilació de vídeo performance de Muu.

Lennki, projecció en directe de vídeo i música
Seppo Renvall, Juha van Ingen i Jarkko Räsänen.

ENTRADA LLIURE
AFORAMENT LIMITAT

 


Fulletó del cicle 506 KBEls Tallers d’Obra Gràfica de la Fundació Pilar i Joan Miró en plena activitatEls Tallers d’Obra Gràfica de la Fundació Pilar i Joan Miró es troben en plena activitat. A hores d’ara s’està desenvolupant el segon dels cursos programats per 2014:

T/3 “Mezzotinta no tradicional en planxes de zinc”
Dirigit per Ramiro Undabeytia. Del 21 al 25 de juliol de 2014

 VISITA GUIADA A L'EXPOSICIÓ "ALBERS-MIRÓ" A CÀRREC DEL DIRECTOR DE LA JOSEF AND ANNI ALBERS FOUNDATION, NICK FOX WEBERDivendres 11 de juliol, a les 18h.

Albers Miró: ARDOR de la mirada
22 de maig al 21 setembre 2014

Visita guiada a l’exposició a càrrec del director
de la Josef and Anni Albers Founda tion, el Sr Nick Fox Weber

ES PREGA CONFIRMAR L’ASSISTÈNCIA:
Fundació Pilar i Joan Miró a Mallorca
pbaos@fpjmiro.org Tel: 971 70 14 20

 


Visita guiada 722 KBPalmaPhoto 2014 a la Fundació: "The dummy book" de Cristina de MiddelPALMAPHOTO 2014 presenta, dins del seu programa PhotoTalk, el taller "The dummy book"de Cristina de Middel. Un taller per a la construcció de llibres de fotografia autoeditats, impartit a la Fundació Pilar i Joan Miró a Mallorca per una de les artistes de major rellevància internacional!

 

Fulletó - Folleto 632 KBEXPERIÈNCIA MIRÓ, noves activitats lúdic-artístiquesLA FUNDACIÓ PILAR I JOAN MIRÓ A MALLORCA I SUMMUM
CULTURE & LIFESTYLE PRESENTEN "EXPERIÈNCIA MIRÓ"


• La Fundació Pilar i Joan Miró a Mallorca vol potenciar el seu atractiu turístic i s’acosta a segments de públic empresarials per a continuar difonent el llegat de l’artista.
• L’agència de comunicació a través de la cultura, Summum Culture &
Lifestyle, ha dissenyat aquest programa d’activitats, que compten amb la col·laboració d’artistes, arquitectes i gestors culturals.

Avui dia la majoria de museus nacionals i internacionals tals com el Thyssen-Bornemisza, el Reina Sofía, el MACBA, l’IVAM, el Guggenheim, el Pompidou i la Tate Modern, entre d’altres, adapten els seus continguts
per a establir vincles efectius amb determinats públics procedents del món de l’empresa. Cerquen fórmules per a diversificar la seva oferta amb nous temes museístics, noves formes de presentació de col·leccions, que generin experiències i estableixin una relació estreta entre ells i la varietat dels seus públics.

En el cas de la Fundació Pilar i Joan Miró a Mallorca es tracta d’una iniciativa innovadora de democratització cultural cap a l’univers empresarial que respon a una creixent demanda, no solament de visitants estrangers procedent del segment MICE (de l’anglès meeting, incentives, congresses and exhibitions), sinó també de col·lectius empresarials residents.

 

Dossier de premsa 1406 KB

Dossier de premsa 734 KB"MALLORCA TRANSLOCAL MEETING 2". 11 d'abril - 8 de junyMALLORCA TRANSLOCAL MEETING 2
Espai Sant Marc / Fundació Pilar i Joan Miró a Mallorca / Institut d’Estudis Balearics / Ajuntament de Palma

DIVENDRES, 11 d’abril

18’00 h. Presentació de les intervencions a l’auditori de la FPJM

20’00 h Performance a l’Espai exterior de la Fundació Pilar i Joan MiróDISSABTE, 12 d’abril

Inauguració de l’expocició “MALLORCA TRANSLOCAL MEETING 2” a l’Espai Sant Marc, Sineu

Exposició: 12-22 d’abril

MALLORCA TRANSLOCAL MEETING 2 és una trobada d’iniciatives translocals, internacionals, promogudes per artistes, i pretén ser un fòrum d’intercanvi d’idees i experiències, posar en valor noves estructures de gestió i altres canals dins l’àmbit de l’art contemporani i desenvolupar projectes comuns i sinergies que aportin una projecció exterior real.

MTM té com a punt de partida els projectes gràfics i com a objectiu principal la connexió translocal* d’organitzacions i artistes convidats amb els residents a Mallorca (*entenent que cada organització no aspira a representar un país sinó l’escena local d’on procedeix), i fomentar la mobilitat dels creadors i les organitzacions que generen projectes artístics.

En aquest sentit s’han convidat cinc organitzacions d’artist-run* per a parlar, per a realitzar projectes i per a exposar-los junts. També s’ha convidat a una iniciativa local (*associacions sense ànim de lucre on almenys un 50% de les decisions són preses per artistes). L’Espai Sant Marc facilitarà l’allotjament durant tres setmanes als artistes.

El participants explicaran els seus projectes en una conferència oberta al públic a la Fundació Pilar i Joan Miró, desenvoluparan un treball gràfic als Tallers d’Obra Gràfica de Miró o presentaran un projecte d’intervenció o performance als espais exteriors de la Fundació. Finalment, l’Espai Sant Marc acollirà una exposició d’obres dels artistes.

MTM pretén crear una xarxa de contactes que permeti el flux d’artistes de diferents països amb Mallorca.
 18 de MAIG. DIA INTERNACIONAL DELS MUSEUS. ENTRADA GRATUÏTAEL PROPER DIUMENGE 18 DE MAIG - DE 10 A 15 HORES

La Fundació Pilar i Joan Miró se suma a la celebració del Dia Internacional dels Museus


Entrada gratuïta, i visites lliures a la col·lecció i els tallers de Joan Miró, centren la jornada.

Per a la 36a. edició el Consell Internacional dels Museus (ICOM) ha proposat el lema " Els vincles creats per les col·leccions dels museus".

 "Feminisme(s), teories de gènere i polítiques artístiques”. Seminari. Festival Mirades de Dones BalearsPROGRAMACIÓ:

31 de març de 18 a 21 h
Piedad Solans. “Feminisme(s), teories de gènere i polítiques artístiques”. Seminari. 1a sessió.


El seminari es compon de tres sessions de 3 hores cadascuna, en dies alterns. Cada sessió té tres parts. La primera part estarà dedicada a la lectura i al comentari de textos de teòriques i historiadores d’art feministes; la segona part, a la projecció documental d’imatges de les obres, amb lectura de textos de les artistes. La tercera part es dedicarà al feminisme postcolonial i a artistes en el món islàmic, el context hispanoamericà i artistes trans i artistes queer.


3 d’abril de 18 a 21 h
Piedad Solans. “Feminisme(s), teories de gènere i polítiques artístiques”. Seminari.
2a sessió.

La primera part estarà dedicada a la lectura i al comentari de textos de teòriques i historiadores d’art feministes; la segona part, a la projecció documental d’imatges de les obres, amb lectura de textos de les artistes. La tercera part es dedicarà al feminisme postcolonial i a artistes en el món islàmic, el context hispanoamericà i artistes trans i artistes queer.


8 d’abril de 18 a 20.30 h
Piedad Solans. “Feminisme(s), teories de gènere i polítiques artístiques”. Seminari. 3a sessió.

La primera part estarà dedicada a la lectura i al comentari de textos de teòriques i historiadores d’art feministes; la segona part, a la projecció documental d’imatges de les obres, amb lectura de textos de les artistes. La tercera part es dedicarà al feminisme postcolonial i a artistes en el món islàmic, el context hispanoamericà i artistes trans i artistes queer.

El Festival Mirades de Dones, en la seva tercera edició i la segona que s’organitza a les Balears, compta amb 24 espais i prop de seixanta participants entre artistes, comissàries i conferenciants, que integren el programa que es desenvoluparà principalment durant el mes de març de 2014 i de forma simultània a 15 CA a nivell estatal.

El programa de l’FMM Balears s’estén des de l’1 de febrer fins al 8 d’abril. El dia de presentació oficial i de començament és el dissabte 8 de març, coincidint amb la celebració del Dia Internacional de la Dona.

Adjutam la programació completa del FMM Balears.

 

Programació 188 KB

nota de premsa 160 KBMayu. Taller de Dansa Contemporània i Natura gratuïtMayu. Dansa Contemporània i Natura

Dansa + Coreografía: Yuko Kominami
Música: Tomás Tello
Comisaria: Ágota Harmati
Organització: Martin Breuninger
Durada: 30 minuts
Dia: Dijous, 27.02.2014
Hora: 19:00 hrs
Lloc: Casal Solleric, Palma de Mallorca
Entrada: Gratuïta

Dia: Diumenge, 02.03.2014
Hora: 11:00 hrs
Col • loqui amb els artistes: 12:00 hrs
Lloc: CCA Andratx , C/ Estanyera, 2, Andratx
Entrada: Gratuïta; Reserves: info@mallorca-cultura.com o 687 820 567
Suggeriments: Esdeveniment a l'aire lliure
Després del col • loqui el CCA Andratx oferirà un esmorzar
(€ 16,00 incl. una beguda)

Taller amb Yuko Kominami: Divendres, 28.02.2014
Hora: 10:30 – 13:30 hrs
Lloc: Fundació Pilar i Joan Miró
Carrer de Saridakis 29 , Cala Major, Palma de Mallorca
Entrada: Gratuïta
Inscripció: info@mallorca-cultura.com


Sinopsi
Un paisatge de terrasses a la Serra de Tramuntana , amb els seus tarongers i ametllers , serveix com a escenari per a un espectacle de dansa japonesa .
Mayu és una peça de dansa en solitari de la ballarina i coreògrafa japonesa Yuko Kominami amb els sons electrònics del músic Tomàs Tello . És el cicle de la natura , el cicle etern de naixement , mort i renaixement .
En quítxua , la llengua andina, Mayu és la paraula per a riu. En japonès, la mateixa paraula significa capoll de cuc de seda.
Mayu és un viatge pel riu de la vida i la mort. Aquest viatge entra i surt del capoll, una i altra vegada, explorant de manera orgànica les formes bàsiques de la dansa i del so que es desenvolupen en uns moviments a través de diferents paisatges .
Mentrestant, les forces vitals recurrents es desenvolupen en les seves pròpies sendes. La música canvia periòdicament de la unitat a la multiplicitat, així com, el cos de la ballarina viu de tant en tant unes metamorfosi. A més de ser un cos individual, el cos pot estar format per diversos elements individuals - per forces vitals, energia, gotes d'aigua, grans de sorra, ombra, molècules: En qualsevol moment, els elements poden prendre de sobte un aspecte totalment diferent.
Amb una gravadora de casset senzill , Tomás Tello crea un paisatge sonor per als moviments de Yuko Kominami . Les intencions de la música i la dansa estan connectats entre si d'una manera molt subtil. Junts creen una atmosfera fascinant on es percep cada petit moviment.
Les actuacions tindran lloc en dos escenaris molt diferents. L'actuació al Casal Solleric a Palma el 27 de febrer es pot entendre com una analogia amb l'interior del capoll.
L'actuació del 2 de març al CCA Andratx condueix fora del capoll , cap a l'aire lliure: El paisatge de terrasses darrere de la CCA, amb les seves tarongers i ametllers, que pertany al mateix CCA es troba directament darrere del centre en el vessant de una muntanya. El costat oposat de la vall és una muntanya que es va cremar pel gran incendi del juliol de 2013 i on tornen a néixer poc a poc uns primers brots. Així , ens trobem amb el cicle de l' néixer, esvair i renéixer en aquest entorn natural.
Després de l'actuació, el públic estarà convidat a un col • loqui amb els artistes a la cafeteria del CCA . Després de la xerrada es tindrà l'oportunitat de menjar o prendre una copa .
A més a més, el 28 de febrer Yuko Kominami oferirà un taller de dansa a la Fundació Pilar i Joan Miró a Cala Major ( Palma ). La participació és gratuïta però es requereix inscripció info@mallorca-cultura.com.

Els Artistes
Yuko Kominami va néixer al Japó el 1973. Va estudiar dansa butoh a Tòquio i es va llicenciar en Història del Japó a la Universitat de Waseda. Va continuar els seus estudis al Centre Laban a Londres on ella obtuvó seva Diplomat en Dansa de Comunitat. Més tard, Yuko Kominami es va graduar amb distinció a "Pràctiques , història i cultura de la dansa" a la Universitat de Surrey, Anglaterra. Yuko Kominami viu a Luxemburg i actua en molts països europeus, així com a la Xina, l'Índia i el Japó.
Tomàs Tello Bracamonte va néixer el 1981 a Perú. Va rebre la seva formació musical a Lima , Barcelona i Buenos Aires. És conegut com a guitarrista i músic electrònic i ha gravat diversos CD . Col • labora amb Yuko Kominami des de fa anys .


Mallorca Cultura • Martin Breuninger • N.I.F. X3076466D
Can Lluís, bustia 36 • E-07220 Pina (Mallorca)
T. (+34) 971 255 337 • M. (+34) 687 820 567
info@mallorca-cultura.com • www.mallorca-cultura.com

 La Fundació rep la visita d'un grup de bloguers nacionalsLa Fundació Turisme Palma de Mallorca 365, pertanyent a l’Ajuntament de Palma, té com a objectiu promocionar Mallorca com a destinació turística durant tot l'any, i no només com una destí de sol i platja, com és habitual. Sota la marca “Passion for Palma” es duu a terme aquesta promoció de l'illa que va començar amb la campanya "Vacances per la cara", en la qual es va comptar amb alguns dels bloguers de “Mallorcablogs” per donar difusió a la mateixa.

Aprofitant les festes de Sant Sebastià, que varen tenir lloc del 17 al 20 de gener, es va realitzar un "blogtrip" a l'illa, organitzat així mateix per la Fundació Turisme Palma de Mallorca 365 i el blog “Viajes y Eventos”: bloguers vinguts de diferents províncies del territori nacional, varen poder conèixer part de l'oferta cultural i gastronòmica de Palma.

Els bloguers venien des d'Astúries, Barcelona, Bilbao, Madrid i Tenerife i varen poder descobrir i donar a conèixer com és Palma en aquestes festes patronals.

Entre altres activitats, aquests bloguers varen assistir a l'activitat gastronòmica “Peccata Minuta” de la mà de xefs d'alta cuina al Mercat de l'Olivar, i al correfoc. També varen gaudir d'una visita guiada per Sa Llotja i Santa Catalina, on pogueren degustar la gastronomia mallorquina, i varen visitar la Catedral, el museu Es Baluard i la Fundació Pilar i Joan Miró a Mallorca.

Els participants d'aquest blogtrip, varen ser:

Ahora toca viajar (dos usuaris): Bloc motxiller, somiador i idealista, amb mirada literària i singular .
Quaderns de Bitacola (dos usuaris): Diari de viatges d'una volta al món.
Un mundo para 3: Bloc familiar on trobareu les nostres aventures viatgeres.
Fotoescapada: Bloc de viatges , escapades i experiències en mode fotogràfic.
El Txoko de Lonifasiko: Viatges , escapades i gastroexperiencias, en família.
Los viajes de Ali: Passió pel món i la seva gent.
Viaje al atadecer: Bloc de viatges i escapades al llarg del món.
Machbel: Fotografiant el món, bloc de viatges.


 

Enllaços relacionats

Viajes y Eventos
Els nins de San Ildefonso visiten la Fundación Pilar i Joan MiróPilar Cortés, directora general de Coordinació del Govern i Elvira Cámara, directora de la Fundació Pilar i Joan Miró, han acompanyat els nins de San Ildefonso durant la visita a la Fundació, amb motiu del Sorteig Extraordinari d'Hivern de la Loteria Nacional que es celebrà dissabte a Palma

La vinyeta que il•lustra el bitllet està dedicada al tercer centenari del naixement de Fra Juníper Serra i a la Fundació Pilar i Joan Miró.

Pilar Cortés i Elvira Cámara, han donat la benvinguda i han acompanyat als nins del Col•legi San Ildefonso en la seva visita a la Fundació Pilar i Joan Miró, organitzada amb motiu de la celebració del Sorteig Extraordinari d'Hivern de la Loteria Nacional.

Cal recordar que la vinyeta que il•lustra el bitllet de Loteries d'aquest sorteig està dedicada al tercer centenari del naixement de Fra Juníper Serra i a la Fundació Pilar i Joan Miró com a centre expositiu de referència a nivell nacional i internacional. Per aquest motiu, els nins de San Idelfonso han participat en aquesta visita-taller a la Fundació, amb l'objectiu d'apropar-los a l'art contemporani, als processos creatius i a la figura de Joan Miró.

La directora general, Pilar Cortés, ha assenyalat que: “Es tracta de la darrera actuació de l'Any Juníper Serra al 2013 i la primera del 2014. Tenir a aquests nins amb nosaltres i que el Sorteig Extraordinari es celebri en la nostra Comunitat i, en concret aquí a Palma, suposa una oportunitat única de promocionar les Illes Balears i divulgar la figura de Juníper Serra a nivell nacional. Igualment, hem intentat que aquests nins gaudeixin d'una visita de caràcter divulgativa i cultural, així com potenciar la seva creativitat”.

El grup ha estat compost per un total de nou nins i nines d'edats compreses entre els onze i els dotze anys, i han estat acompanyats per un professor del Col•legi San Ildefonso, així com d'un representant de Loterías y Apuestas del Estado, Francisco Javier Fernández Osorio.

Els nins han pogut visitar les sales del museu, observar i comentar algunes de les obres del pintor Joan Miró i han participat en activitats plàstiques i jocs d'experimentació amb colors.

Aquests nins i nines participaren dissabte en el Sorteig Extraordinari d'Hivern de la Loteria Nacional, que es celebrà al conservatori de Palma de Mallorca amb motiu dels actes commemoració del Tercer Centenari del Naixement de Fra Juníper Serra.

 La Fundació Pilar i Joan Miró col·labora en el nou projecte educatiu NAU EscolaLa Fundació Pilar i Joan Miró col·labora en el nou projecte educatiu NAU escola amb la realització d’una sèrie de tallers educatius que tindran lloc al llarg de la seva jornada de portes obertes

 


Cartell 485 KBFelanitx 1968: acte homenatge a l’artista Joan Miró per Xisca VenyFelanitx 1968: acte homenatge a l’artista Joan Miró
per Xisca Veny


Per què Felanitx fou l'únic poble de Mallorca que s'uní als homenatges pel seu 75è aniversari?

 


Programa del conjunt de les jornades 69 KBPRESENTACIÓ DEL MURAL “EUROPA ALS TEUS ULLS”PRESENTACIÓ DEL MURAL “EUROPA ALS TEUS ULLS”

Lloc: Residència Llar dels Ancians
C/ General Riera, 115. Palma de Mallorca
Temporalització: 19/12/2013 a les 11 hores
Projecte realitzat conjuntament: Àrea de Gent Gran de l’IMAS; la Fundació Pilar i Joan Miró i el Centre Balears Europa


EL TALLER “EUROPA ALS TEUS ULLS”
“Europa als teus ulls”, projecte d'educació que s’ha treballat a partir de la investigació del concepte de ciutadania europea i de les representacions típiques que es realitzen del mateix, i s’ha fet a partir de la elaboració d’una nova proposta de representació del concepte de ciutadania europea a través de la ceràmica com a eina d’expressió plàstica.

Una de les fites més important d'aquest projecte ha estat treballar i construir a partir de l'educació artística un espai de trobada on conversar, compartir o contrastar les diverses experiències “europees”.

 
Festival DANSANOVEMBRE (16 i 17 de novembre)La Fundació acull, dissabte 16 de novembre, tres actuacions de dansa contemporània, com a part de les activitats del festival DansaNovembre, organitzat per l'ACDIB (Associació Cultural de Dansa de les Illes Balears). [N/]

Fundació Pilar i Joan Miró a Mallorca
16 de novembre
Lloc: Espai Cúbic i Hall d’entrada
Artistes: Adriana Henao: “La oruguita”

“Coming Up”
Mallorca, Funky
Intèrprets: Mora Siri y Ricardo Alfocea
Coreògraf: Carlos Calatayud
Alumnes de lʼescola Top Dance Guanyadors de la I Gala Jove

“Daily Noise (Sorolls)” Cia Catalina Carrasco
Mallorca, Performance/ Dansa +Tecnologia
Intèrprets: Catalina Carrasco i Gaspar Morey


 

Dossier de premsa 1146 KB

Programa 170 KBLa Nit de l’Art 2013La Nit de l’Art
Una celebració anual per marcar l'inici de la temporada artística a Palma de Mallorca.


La Nit de l'Art és un esdeveniment únic que reuneix l'esperit característic de la festa tradicional (en la qual les persones de totes les edats es reuneixen a espais públics per celebrar ocasions especials), l'energia eclèctica de les inauguracions, i l'aventura d'una ruta del tresor, darrera els murs d'un dels cascs antics més bells del Mediterrani.

Durant una nit, les galeries d'art i els artistes envaeixen el casc antic de Palma, mentre mils de visitants es disposen a explorar els estrets carrers de vianants per descobrir algunes de les exposicions, instal•lacions i performance més destacades de la temporada artística.

 


PROGRAMA 1250 KBDirigit per Santiago Serrano, des del passat dilluns, dia 12, els Tallers d’Obra Gràfica de Joan Miró acullen el curs “MÉTODO DE TRANSFERENCIA CON TINTAS OFFSET” que finalitzarà el proper divendres 16 d’agost.El taller consisteix en l’aprenentatge d’un mètode d’estampació i transferència realitzat mitjançant tintes òfset damunt papers, cartolines i altres suports, creant imatges reals i directes. El procés és ràpid, efectiu, lúdic i alhora absolutament pràctic, i ofereix enormes possibilitats creatives per a projectes, investigació i educació, així com múltiples aplicacions al gravat, la pintura, l’escultura, el dibuix, etc.

Color, veladures, esfumats, grafisme, màcules, emmascaments, collés, etc. han estat el punt de partida del taller.

El mètode i la tècnica genera una ràpida resposta per part dels assistents al taller per al desenvolupament d’iniciatives i permet crear múltiples vies per al desenvolupament i la investigació personals.

Els materials necessaris i les superfícies que poden transferir-se amb aquest procés són d’ús corrent i normals: cartolines, papers de qualsevol origen, collés, cartons, murs, fusta, melamines, contraplacats, a més dels que l’alumne cregui necessaris.


Més informació sobre l’artista: www.santiagoserrano.com

També a la nostra web: http://miro.palmademallorca.es DISSABTE, 10 d'AGOST. 21 h. ENCUENTRO CON RAMON CHAO E IGNACIO RAMONET 23 h. CONCIERTO DE MAMA AFRIKA (RAMÓN LÓPEZ, CLAIRE ROYGNAN & WOZNIAK)DISSABTE, 10 d’AGOST de 2013

21 h. TROBADA AMB RAMON CHAO i IGNACIO RAMONET
23 h. CONCERT DE MAMA AFRIKA
(RAMÓN LÓPEZ, CLAIRE ROYGNAN & WOZNIAK)


 


Enllaços relacionats

Ramón Chao | Bienvenido al blog de Ramón Chao
Ignacio Ramonet
Mama Afrika
Ramón López
Wozniak


INVITACIÓ 137 KB

INVITACIÓ 136 KBJosep Lluís Sert. Un somni nòmadaJosep Lluís Sert. Un somni nòmada
JUEVES 25 DE JULIO
A LES 21 H.
Pati superior del Taller Sert, estudi de Joan Miró

 


Invitació 585 KBInauguració del nou Centre d'Art i Creació Ses VoltesEl batle de Palma i el President de la Fundación Banco Santander es complauen en convidar-vos a la inauguració del nou Centre d'Art i Creació Ses Voltes el dissabte 1 de juny de 2013 a les 19 hores.

Mostra d'obra creada als tallers de la Fundació Pilar i Joan Miró a Mallorca:
Wolf Vostell
Susan Philipsz
Fernando Bellver
Democracia

 
Dia Internacional dels MuseusLA FUNDACIÓ PILAR I JOAN MIRÓ CELEBRA EL DIA INTERNACIONAL DELS MUSEUS
18 de maig de 2013
Entrada gratuïta al museu

* Espectacle de teresetes « LLUNA I SOL »
* Bookcrossing al centre de Palma
* Visita exposicions i tallers de Joan Miró
* Tallers infantils. Móns creatius

 


Enllaços relacionats

15è Festival Internacional de Teatre de Teresetes


Lluna i sol. Espectacle 38 KB

Bookcrossing 28 KBMALLORCA TRANSLOCAL MEETING. FESTA CLAUSURA 24 ABRIL 19h. CAN GELABERT, BINISSALEMMALLORCA TRANSLOCAL MEETING

s una trobada d’iniciatives translocals promogudes per artistes, i pretén ser un fòrum d’intercanvi d’idees i experiències, posar en valor noves estructures de gestió i altres canals dins l’àmbit de l’art contemporani i desenvolupar projectes comuns i sinergies que aportin una projecció exterior real.

 

Enllaços relacionats

Video de Jan Dams


INVITACIÓ 351 KB

MALLORCA TRANSLOCAL MEETING 344 KB

MALLORCA TRANSLOCAL MEETING 337 KB

MALLORCA TRANSLOCAL MEETING 336 KBDia del llibre a la Biblioteca de la Fundació Pilar i Joan Miró. 23 i 24 ABRILEns plau convidar-vos a celebrar el dia del llibre a la biblioteca de la Fundació Pilar i Joan Miró. Amb aquest motiu la biblioteca ha previst realitzar la següent activitat els dies 23 i 24 d’abril de 2013 a les 12:00h.

• Presentació de llibres il•lustrats: Aquells usuaris que estiguin interessats podran contemplar dos dels llibres il•lustrats per Joan Miró que formen part del nostre fons. La presentació la durà a terme la bibliotecària del museu a la Sala Estrella i a la biblioteca. Els llibres seleccionats són els següents:

Autors anònims catalans. Lapidari, llibre de les propietats de les pedres, 1981.
Baix el nom de Lapidari, llibre de les propietats de les pedres, Miró va reunir aquesta sèrie de dotze aiguaforts i dotze aiguatintes i aiguaforts. Fets aquests gravats, juntament amb l'escriptor català Pere Gimferrer va preparar l'edició com a llibre d'artista, amb un recull d'onze textos anònims catalans del segle XV que l'escriptor va seleccionar i prologar.

Rafael Alberti. Maravillas con variaciones acrósticas en el jardín de Miró, 1975.
L’any 1975 es publicà aquest llibre de Rafael Alberti amb 22 litografies de Joan Miró. Durant la visita i realització de l’activitat es podrà contemplar part de la correspondència relacionada amb aquest projecte que es varen intercanviar l’artista i l’escriptor.

També volem aprofitar per informar-vos de que la Biblioteca ja té pàgina a Facebook, aquí teniu l’enllaç http://tiny.cc/5npmvw .Vos convidem a visitar-la i a participar amb les vostres opinions i comentaris.

Us esperem!

Biblioteca de la Fundació Pilar i Joan Miró a Mallorca
C/ Saridakis, 29
Palma de Mallorca
Tel. 971 701 420

 


PROJECTE DIDÀCTIC "CONTES" 2012/2013

Batxillerat d'Arts de l'IES Antoni Maura
Tallers d'obra gràfica de Joan Miró
DATA: DISSABTE, 13 D'ABRIL A LES 11'30H.
LLOC: TALLERS D'OBRA GRÀFICA DE LA FUNDACIÓ


Durant tot el curs, a l'assignatura de Dibuix Artístic II, l'alumnat ha anant elaborant una sèrie de dibuixos que reinterpreten personatges i contes populars infantils. Prenen com a punt de partida relats breus que utilitzen un llenguatge senzill i de fàcil comprensió.

Les seves imatges no presenten un gran nombre de personatges, ni se centren en el desenvolupament d’històries. Representen tan sols una acció i s'han elaborat expressament per a la creació d'una sèrie de serigrafies que han estat possibles gràcies a la col•laboració institucional, aprofitant els recursos que l’ensenyament artístic públic de l’IES Antoni Maura i els Tallers Gràfics de la Fundació Pilar i Joan Miró han posat al seu abast.

A través dels seus contes visuals l'alumnat ha aprofundit en els conceptes d’art urbà i pop art, i ha desenvolupat una actitud crítica, irònica i autònoma davant la seva realitat social.

Tota crítica social implica una idea de gaudi o de desenvolupament humà, unida a un ideal de com hauria d’organitzar-se una societat o bé com haurien de comportar-se els seus membres per tal d'aconseguir la felicitat o bé el desenvolupament del potencia humà.


Els alumnes participants a la mostra que es realitza als Talles Miró són:

Marina Bergas, Tania Capó, Jim Castillo, Alba Mickaelly Da Silva, Andrea Garau, Marc Gomez, Diocles Laime, Nabila Mahayub, Irene Martínez, Maria Teresa Navarro, Ascensió Porcel, Carlos Santana i Gabriel Vich.

 
DIMARTS 26, 19h. MIRADES DE DONES: CRISTINA LUCAS I PIEDAD SOLANSII FESTIVAL DE MIRADES DE DONES / MAV
PROGRAMACIÓ FUNDACIÓ PILAR I JOAN MIRÓ A MALLORCA


ACTIVITAT GRATUÏTA. AFORAMENT LIMITAT. CAL INSCRIPCIÓ PRÈVIA

Dimarts 26 de març a les 19 h

CRISTINA LUCAS. Ponència
A la luz de los acontecimientos

PIEDAD SOLANS. Ponència
La violencia según las mujeres

21h. Trobada a la cafeteria. Amb aperitiu: 3 €

CONTACTE: PILAR BAOS. 971 701420. pbaos@fpjmiro.org

 


Enllaços relacionats

Metrópolis: contraviolencias
MAV


Piedad Solans, Cristina Lucas 30 KBDIMECRES 20, PONÈNCIA I VIDEOPROJECCIONS. FESTIVAL MIRADES DE DONES"CAMINOS DE IDENTIDAD: INTROSPECCIÓN Y MEMORIA"
COMISSÀRIA: ASUN CLAR


Videoprojeccions de les artistes:

• Diana Coca (Palma, 1977)
• Astrid Colomar (Palma, 1970)
• Teresa Matas (Tortosa, 1947)
• Blanca Pérez-Portabella (Barcelona, 1973)
• Amparo Sard (Palma, 1973)
• Gloria Mas (Palma)

 


PROGRAMA 463 KB

CAMINOS DE IDENTIDAD: INTROSPECCIÓN Y MEMORIA 50 KB

CAMINOS DE IDENTIDAD: INTROSPECCIÓN Y MEMORIA 28 KBDIMECRES 13, PONÈNCIES EVA LOOTZ I ALEXANDRA RANNERFESTIVAL MIRADES DE DONES. MAV
Dimecres, 13 de març, a les 19 h.

EVA LOOTZ. Ponència
L’eau pour les bêtes, le vin pour l’homme, le bâton pour les femmes
(L’aigua per a les bèsties, el vi per a l’home, el bastó per a les dones)
ALEXANDRA RANNER. Ponència
Proyectos, procesos, filmes

21h: Trobada a la cafeteria de la Fundació. Aperitiu: 3€

ACTIVITAT GRATUÏTA
AFORAMENT LIMITAT
INSCRIPCIÓ PRÈVIA

Contacte:
Pilar Baos
Tel. 34 971 701 420
pbaos@fpjmiro.org


 


Enllaços relacionats

Eva Lootz web
Alexandra Ranner, web
SEMINARI "FEMINISMO(S), TEORÍAS DE GÉNERO Y POLÍTICAS ARTÍSTICAS"FESTIVAL DE MIRADES DE DONES / MAV
SEMINARI/TALLER

FEMINISMO(S), TEORÍAS DE GÉNERO Y POLÍTICAS ARTÍSTICAS
Impartit per PIEDAD SOLANS

Dimecres, 6 de març, a les 18.30 h.

ACTIVITAT GRATUÏTA. AFORAMENT LIMITAT. INSCRIPCIÓ PRÈVIA
Contacte:
Pilar Baos
Tel. 34 971 701 420
pbaos@fpjmiro.org

 


Informació seminari Piedad Solans 285 KB

289 KBFESTIVAL DE MIRADES DE DONES EN LES ARTS VISUALS2 FESTIVAL DE MIRADAS DE MUJERES EN LAS ARTES VISUALES

La segona edició del Festival Mirades de Dones arrenca aquesta setmana.

Serà la primera edició del Festival Mirades de Dones a Mallorca i al certamen s'han sumat 23 espais amb més de cinquanta participants entre artistes, comissàries i conferenciants.

La Fundació Pilar i Joan Miró també s'ha adherit a aquesta nova iniciativa amb un interessant programa que inclou un seminari/taller, videoprojeccions i diverses ponències en què participen dones expertes en la temàtica.

Us adjuntem el programa.

 


Enllaços relacionats

Més informació: web II Festival Mirades de Dones


Programació 257 KB

Programació 229 KB[N]ANUL·LAT. /[N] Curs Disseny de Projectes CulturalsCURS: Disseny de projectes culturals
Fundació Pilar i Joan Miró a Mallorca
Dissabte, 23 de febrer de 2013IMPARTIT PER ÁLVARO VARGAS
Graduat en Periodisme a la Universitat Complutense de Madrid, tècnic superior en Realització d’Audiovisuals i Espectacles, tècnic superior en Imatge.
Director d’Espacio Plano B, dedicat a la difusió i la comercialització d’art contemporani.
Director de la Fira d’Art Emergent ROOM ART FAIR.
Programador cultural de la Universitat Complutense a través del Vicerectorat de
Cultura, la Delegació Central d’Estudiants o La Casa del Estudiante [2003-2008].

PROGRAMA
 Pretenem oferir un model genèric d’aplicació a la plasmació de qualsevol projecte cultural.
 Si en algun moment has tingut una idea per a desenrotllar alguna activitat a l’àmbit cultural però dubtes a l’hora de presentar-la a alguna institució pública o empresa de gestió cultural, en aquest curs et donarem les pautes per a elaborar un document que reculli tots els aspectes que puguin interessar l’interlocutor perquè el projecte, aquesta idea inicial, es posi en marxa.

OBJECTIUS
 Esquematitzar els aspectes més rellevants d’un projecte cultural.
 Conèixer, tant en el contingut com en la forma, el mode de presentar el nostre projecte a una institució o empresa.
 Diferenciar un projecte intern [per a l’equip] d’un projecte extern.
 Aportar algunes eines per a relacionar-nos millor amb l’entitat a la qual vulguem vendre el nostre projecte.

CONTINGUT TEMÀTIC
 Concepte de projecte cultural
 Esquema com a eina pràctica i funcional
 Bases del projecte
 Definició del projecte
 Producció del projecte
 Avaluació del projecte
 Contacte gestor-institució
 Aspectes formals del projecte
 Tipus de projecte

 


Informació general 41 KB

Curs Disseny de Projectes Culturals 34 KB

Curs Disseny de Projectes Culturals 31 KB

Matrícula 24 KB

Matrícula 41 KBHOMENATGE A EMILI FERNÁNDEZ MIRÓ EN EL XX ANIVERSARI DE LA FUNDACIÓ PILAR I JOAN MIRÓLa Fundació Pilar i Joan Miró va voler retre un homenatge a Emili Fernández Miró en el XX aniversari de la Fundació. Per aquesta ocasió tan especial es va fer un gran esforç per reunir a totes aquelles persones que havien tingut relació amb la persona d’Emili i amb l’entitat.

Mateu Isern, batle de Palma i president del Patronat de la Fundació va presidir l’acte acompanyat per Fernando Gilet, president de la Comissió de Govern del centre.

Emili F. Miró va morir el passat estiu, fet que va causar un buit irreparable tant a nivell personal com professional, ja que era un dels defensors més entusiastes del llegat del seu padrí, el mestre Joan Miró. Destacar que va ser un dels impulsors de la creació de la Fundació Pilar i Joan Miró i un gran especialista en els treballs escultòrics de l’artista: va elaborar el catàleg raonat d’escultura i recentment havia inaugurat la destacada exposició “Miró: escultor” al Yorkshire Sculpture Park del Regne Unit, amb el seu germà Joan Punyet Miró.

El divendres tots els seus amics es van reunir en un concert que Damià Timoner va oferir en record seu. La seva absència coincideix amb la celebració, aquest any 2012, del vintè aniversari de l’obertura pública de la Fundació, una institució que sens dubte deu molt a Emili.

En el trancurs de l’acte d’homenatge van prendre la paraula el batle de Palma, Mateu Isern, la directora de la Fundació, Elvira Cámara i l’amic i nou patró de la Fundació, Pepe Pardo, qui varen dedicar a la figura d’Emili unes emotives paraules.

Prèviament, els assistents van gaudir d’una visita comentada per Elvira Càmara a l’Espai Estrella on s’exposa “Joan Miró.Camps creatius”.

 PINKTEMBER EVENT. CELEBRACIÓEl passat divendres, 14 de setembre, la Fundació Pilar i Joan Miró va acollir un nou event – PINKTEMBER EVENT- per tal de recaptar fons a favor d’ “Un Lazo en Movimiento”, associació contra el càncer de mama.

Aquest esdeveniment ha comptat amb la col•laboració desinteressada

Luabay Orizonia hotels
Global Espectacles
Flores Fornés
Bodegas Can Vidalet
Mallorca jamón
Ostras Daniel Sorlut
De boca en boca
Tin Forteza
Manuel Egea Decoració
Danni’s Gastrobar Jardín
Lladò Pol
Sa Minut Band
Última Hora
Diario de Mallorca

 

708 KB

Dossier de premsa 1367 KBVisita de Sa Majestat la Reina Sofia a la Fundació Pilar i Joan Miró a MallorcaVisita de Sa Majestat la Reina Sofia a la Fundació Pilar i Joan Miró a Mallorca
Va realitzar, per espai de dues hores, un recorregut complet pel museu, dependent de l'Ajuntament de Palma, i els tallers de l'artista

Palma, 30 d'agost de 2012.- Sa Majestat la Reina Sofia va realitzar ahir dimecres una visita a la Fundació Pilar i Joan Miró a Mallorca, dependent de l'Ajuntament de Palma. La Reina va estar acompanyada per la seva germana, la princesa Irene de Grècia i la princesa Tatiana Radziwill i el seu marit, el doctor Fruchaud. El tinent de batle de Cultura de l'Ajuntament de Palma, Fernando Gilet; la directora de la Fundació Pilar i Joan Miró a Mallorca, Elvira Cámara, i la conservadora del museu, Maria Luisa Lax, van guiar a la Reina durant el seu recorregut per totes les instal•lacions del museu, que es va perllongar per espai de dues hores.
En aquest sentit, la Reina Sofia va visitar el Taller Sert, on Miró va crear part de la seva obra, la possessió de Son Boter, interessant-se pels grafits a carbonet que l'artista va dibuixar a les parets de la casa, i va conèixer la reordenació de l'Espai Estrella de la Fundació, que mostra al públic obra gràfica, pictòrica i escultòrica, així com dibuixos de Joan Miró.
Després de la visita, la Reina Sofia va visitar la botiga del museu, on va adquirir un rellotge amb motius mironians i diversos siurells. Com obsequi de cortesia de l'Ajuntament de Palma, Sa Majestat i els seus acompanyants van rebre el catàleg de l'última exposició que s'ha dut a terme a Itàlia amb fons de la Fundació: "Miró! Poesia e luce".

 JORNADES SOBRE VIDA SALUDABLEJORNADAS SOBRE VIDA SALUDABLE

 


Enllaços relacionats

Enllaç per a accedir al dossier informatiu
Conferència d'Isabel MuñozDijous 12 de juliol de 2012 a les 20 hores
Auditori de la Fundació Pilar i Joan Miró a Mallorca

Isabel Muñoz (Barcelona, 1951) fotògrafa espanyola establerta a Madrid. Amb una llarga trajectòria fotogràfica de 1986 ençà, la seva obra forma part de grans col·leccions privades i museus com La Casa Europea de la Fotografia (MEP) de París o el Nou Museu d’Art Contemporani de Houston, entre d’altres.

Des de 1997 fins a 2007 es dedicà a recórrer el món intentant compartir les seves emocions, realitzant treballs entorn de la dansa a Cuba, Burkina Faso, Mali, Egipte, Turquia, i amb el ballet de Víctor Ullate.

A Xina va tenir l’oportunitat de treballar a l’escola de circ de Beijing i realitzà un projecte sobre les arts marcials a Shaolin. A Cambotja treballà sobre la dansa i l’arquitectura Khmer. També va dur a terme treballs sobre els mutilats i el tràfic i l’esclavitud d’infants al sud-est asiàtic.

Al Brasil s’interessà per la capoeira i l’ambigüitat i realitzà altres sèries entorn dels toros, les reines de la nit (les Caimanas), l’imperi dels sentits, etc.

Els seus treballs són generalment en blanc i negre, encara que a partir de 2003 Canon França li regalà la Canon 1Ds amb tots els seus objectius i, posteriorment, la Canon 1D Mark ll, la qual cosa li va fer redescobrir el color i començà a treballar el color digital. Amb la sèrie Cuenca en la Mirada, tornà a descobrir la màgia del retrat.

A Iran realitzà les sèries El suhjune i Bám en la memoria. A Etiòpia es dedicà a seguir totes les tribus que decoren el seu cos com a forma d’expressió: els Suma, Nyangaton, Hammer, Banna, Bodi, Cursi, Karo i Nuer. Finalment treballà el llenguatge corporal al Salvador fotografiant les tribus urbanes i realitzant la sèrie Maras entorn de la violència. Als darrers anys, compta amb projectes o exposicions com Amor y Éxtasis, mostra realitzada al Canal de Isabel II, Madrid en 2010 o el projecte Infancia, realitzat amb UNICEF i publicat per El País Semanal, exhibit també al Caixa Fòrum de Madrid i Barcelona, a l’IVAM de València i al Patio Herreriano a Valladolid, o l’exposició La Bestia, que itineren per nombrosos centres culturals d’Espanya i Amèrica Llatina.

El seu darrer treball, realitzat sobre tribus de Papua Nova Guinea, s’exposa actualment a la Galeria Blanca Berlín de Madrid.

Ha obtingut diversos premis: la Medalla d’Or a la Biennal d’Alexandria, 1999; el 2n Premi de The Arts Stories, a la 43a edició de World Press Photo per Chinese Martial Arts Training, o el 3r Premi Portraits Stories a la 48a edició de World Press Photo per The Surma People of Etiopia, publicat per El País Semanal. El 2009 va ser premiada i guardonada amb el Premi Bartolomé Ros, Photoespaña, i la Medalla al Mèrit en Belles Arts i, el 2010, amb el premi UNICEF Espanya a la Sensibilització i Mobilització Social, a més del Premi de la Fundació DEARTE el 2012.

Més informació: www.isabelmunoz.es

 
SANT JOAN 2012Un any més, la Fundació Pilar i Joan Miró ha celebrat l’onomàstica de Joan Miró al llarg de tres dies en què l’entitat fa una crida a la participació ciutadana.

Enguany ha acollit una sèrie d’activitats entre les que podem destacar la inauguració, ahir dia 23, de l’exposició “Dins l’amistat dels meus genolls” de l’artista Patrick Corillon, guardonat amb el Premi Pilar Juncosa i Sotheby’s 2011.

Avui, 24 de juny, el centre s'ha omplert d'activitats adreçades a tots els públics acollint tallers lúdic-educatius i l’actuació especial de Joan Bibiloni -amb el seu espectacle literari , musical i visual a partir de les Rondalles de Mossèn Antoni M. Alcover- que ha fet les delícies de les nombroses famílies que han omplert l’auditori.

Les activitats educatives, dissenyades en el seu conjunt per l’equip educatiu de la Fundació, han acollit els següents tallers:


“Penjant somriures”
Crea missatges positius en forma de banderoles i penja’ls als jardins de la Fundació.


“M’agrada, em falta, em sobra”
T’agrada tot el que veus a la Fundació? En canviaries alguna cosa si poguessis? Mostra-nos-ho mitjançant els símbols adhesius que et donarem.


“Estic fet una obra d’art!”
Imita amb el teu cos una escultura o un quadre de Joan Miró o, si t’hi atreveixes, inventa-te’n un de nou.


“Les meves plantes”
T’imagines un arbre que faci caramels? I un arbust que produeixi alegria? Inventa’t la teva planta fantàstica i sembra-la al nostre hort ecològic.

“Ja t’enviaré una postal...”
Pinta una postal després del teu viatge pel Sant Joan de la Fundació.

 

Sant Joan 2012

Bookcrossing i presentació de llibres il·lustrats a la Biblioteca de la FundacióEns plau convidar-vos a celebrar el dia del llibre a la biblioteca de la Fundació Pilar i Joan Miró. Les activitats commemoratives abastaran del dia 24 al 27 d’abril de 2012 en horari de 9:00 a 15:00. Amb motiu de la celebració del dia del llibre, aquesta biblioteca ha previst dues activitats:· Bookcrossing: La biblioteca ofereix la possibilitat d’intercanviar llibres mitjançant la fórmula del “bookcrossing”. Es tracta d’una activitat destinada a promoure la lectura amb una filosofia d’intercanvi gratuït. És a dir, la biblioteca posarà a l’abast del públic llibres a la recerca de lectors, mentre convida a tots els visitants del museu a alliberar un llibre i a la vegada a prendre un altre.· Presentació de llibres il·lustrats: Aquells usuaris que estiguin interessats podran contemplar alguns llibres il·lustrats per Joan Miró a la pròpia biblioteca, presentats i mostrats per la bibliotecària del museu. La presentació es durà a terme entre els dies 24 i 27 d’abril a les 11:30. Els interessats en assistir a aquestes presentacions han d’enviar una sol·licitud a la següent adreça electrònica: biblioteca@fpjmiro.org o bé trucar al següent telèfon en horari de 9 a 15:00, 971701420.Us esperem!

Biblioteca de la Fundació Pilar i Joan Miró a Mallorca

C/ Saridakis, 29 
L’Institut Mallorquí d’Afers Socials (IMAS) i la Fundació Pilar i Joan Miró signen dos acords de col•laboracióL’Institut Mallorquí d’Afers Socials (IMAS) i la Fundació Pilar i Joan Miró signen dos acords de col•laboració

Avui s'han signt dos acords: un, amb l’àrea de gent gran i un altre, amb l’àrea de menors de l’IMAS.

L’objectiu és la realització d’activitats educatives, proposades per la Fundació, adreçades als col•lectius de la gent gran i als col•lectius de menors dels programes d’acollida i d’inserció social de l’IMAS.

 


Dossier de premsa 265 KBMiró a l'altre“Miro a l'altre” és un projecte d'educació en l'art adreçat a dos col•lectius (gent gran i joves o adults) que emigraren del seu país o ciutat natal i triaren Mallorca com a destí per viure i treballar.

A partir de fragments de pel•lícules rodades o projectades a cinemes de Mallorca (entre els anys 30 i els 60) analitzarem la representació de l'altre (gènere, raça, classe, cultura, paisatge, territori...) i les narratives sobre la immigració i l'emigració en el cinema.

Partint de la pròpia experiència i de la multiplicitat de lectures, cercarem detectar contradiccions des d'on elaborar propostes (crear altres representacions) que problematitzin, o no, les representacions hegemòniques que el cinema clàssic ha legitimat.

 5% descompte en productes tenda Fundació Pilar i Joan Miródel 3 al 8 d’abril / del 3 al 8 de abril

Aprofiteu el 5% de descompte en els productes de la tenda / Aproveche el 5 % de descuento en los productos de la tienda


Fundació Pilar i Joan Miró a Mallorca

 


186 KBDIA INTERNACIONAL DELS MUSEUSEl Dia Internacional dels Museus, creat per l'ICOM (International Council of Museums), es celebra arreu del món des del 1977, amb l’objectiu d’apropar als ciutadans la tasca que fan els museus com a institucions al servei del desenvolupament de la societat, de la cooperació i de l’enriquiment de les cultures. Cada any el Consell Consultiu de l'ICOM escull un tema a partir del qual convida tots els seus membres, tenint en compte les tradicions i singularitats de cada país, a organitzar diverses activitats amb motiu del Dia Internacional dels Museus.

El lema de l'edició del 2012 és "Museus en un món canviant. Nous reptes, noves inspiracions". Avui dia, el món canvia més ràpid que mai. Les noves tecnologies lliuren noves idees, giga octets d'informació, notícies sobre el clima que es torna cada vegada més inestable... Tot això és retransmès pels mitjans de comunicació socials, cosa inimaginable fa uns anys. En aquest context, els museus moderns han de lluitar per fer sentir les seves veus.

A més d’una JORNADA DE PORTES OBERTES, la Fundació Pilar i Joan Miró us convida a recórrer els seus espais: els tallers de l’artista, l’exposició “Noves lectures de la col•lecció” i els seus jardins d’escultures. També al llarg del dia tindreu l’oportunitat d’adquirir objectes de la nostra botiga amb un 5% de descompte i hi trobareu catàlegs a un preu simbòlic.

 


DIA INTERNACIONAL DELS MUSEUS 287 KB

Fullet Dia Internacional dels Museus 392 KBMons creatius primavera 2012En Joan Petit quan... viatja

Vine de viatge a la Fundació i converteix les teves experiències en una acció artística plena de color!

Per a qui? Famílies amb infants d’entre 3 i 6 anys.
Quan? 5, 6, 12, 13, 19, 20, 26 i 27de maig de 2012. a les 11.30 h.
Com? Cal reservar plaça telefonant a la Fundació, al 971 70 14 20.
Preu? 2 € per infant.

Hi estau tots convidats!

Vols ser ambaixador de la Fundació? Vols convertir-te en artista d’accions? Vine i ajuda’ns a intervenir a l’espai públic convidant la gent a visitar el museu!

Per a qui? Famílies amb infants d’entre 7 i 12 anys.
Quan? 2, 9 i 16 de juny de 2012, a les 11h.
Com? Cal reservar plaça telefonant a la Fundació, al 971 70 14 20.
Preu? 2 € per infant.

 
"Els Rastre fosforescents dels cargols" a Montreal, Canadà.El documental "Els rastres fosforescents dels caragols", documental sobre Joan Miró creat a partir del text "Je travaille comme un jardinier" que va escriure el crític d’art francès Yvon Taillandier per a la revista XXe Siècle el 1959, produït per La Perifèrica produccions i dirigit per Cesc Mulet l'any 2009, participarà al 30TH FIFA (INTERNATIONAL FESTIVAL OF FILMS ON ART que tindrà lloc a del 15 al 25 de març a Montreal, Canadà. La presència espanyola al festival es redueix a cinc peces audiovisuals entre les quals, "Els rastres fosforescents dels caragols", és l'únic film que està a la Secció Oficial del concurs.

Des de la seva presentació a la Fundació Pilar i Joan Miró a Mallorca i la posterior emissió a TV Mallorca i al Canal 33, el documental ha estat també seleccionat a la Secció Oficial de festivals com el NEW YORK INTERNATIONAL INDEPENDENT FILM AND VIDEO FESTIVAL i el FESTIVAL DE CINE Y PATRIMONIO de Múrcia. Així mateix s’ha projectat a diferents espais i centres d'exposicions nacionals i internacionals

 
Presentació de MAV. Dones en les Arts VisualsEl dimecres 29 de febrer, a les 19.30 hores, US CONVOCAM a l’auditori de la Fundació Pilar i Joan Miró de Mallorca, a l’acte de presentació de MAV, Associació Estatal de Dones a les Arts Visuals, en el qual s’explicarà la formació de l’Associació i la necessitat de la seva creació, i es debatran les polítiques d’igualtat i visibilitat i la situació de les dones a les arts visuals.

La presentació serà realitzada per María Antonia de Castro (historiadora de l’art, comissària independent i secretària de la Junta Directiva de MAV) i Piedad Solans (historiadora de l’art, comissària independent i coeditora del llibre Mujeres en el sistema del arte, MAV/EXIT), i hi intervindran amb diverses ponències Elvira Cámara (directora de la Fundació Pilar i Joan Miró a Mallorca), Pilar Ribal (directora gerent de la Fundació Palma Espais d’Art) i Ángel Pascual (president d’Associació d’Artistes Visuals de les Illes Balears).

La discriminació sexista en el sistema de l’art requereix obrir canals de diàleg entre professionals i col•lectius per a dissenyar estratègies i tàctiques que transformin les institucions públiques i privades en l’àmbit de l’art i de la cultura.

Actualment MAV compta amb més de 300 associades. A través del seu Observatori (www.mav.org.es) i les seves publicacions evidencia el sexisme en el sistema de l’art a Espanya i per mitjà del seu Centre de Documentació fomenta el coneixement i la investigació de les aportacions de les dones a l’art contemporani.

Durant la sessió s’entregarà i es comentarà l’art. 26 de la Llei d’igualtat i es mostraran les actuacions de l’Associació i els resultats d’informes i estudis que MAV ha realitzat a museus i centres d’art, i es debatrà la situació actual captant els suggeriments del públic com a escaneigs de les problemàtiques i les necessitats del nostre àmbit professional.


La cabuda és limitada. Es demana confirmació de l’assistència:
Tel. 971 701 420
pbaos@fpjmiro.org 
1 de març: jornada de portes obertes 
Última Hora Punto Radio en directe des de la FundacióDivendres 20 de gener. Segueix en directe el programa especial Sant Sebastià 2012 amb Albert Castillón i Diego Revuelta

 

Enllaços relacionats

http://www.ultimahorapuntoradio.com/player/index.php
Queremos hablar. Especial Sant Sebastià. Última Hora. ABC. Radio. 20 de generLocalitats exhaurides

Programa especial en directe des de la Fundació Pilar i Joan Miró
Des de les 16 h. Queremos hablar amb Albert Castillón
A partir de les 19 h Queremos hablar de Mallorca amb Diego Revuelta

 Molts d'anys i ...bona estrella! 
REPRODUCCIÓ EN TEMPS REALPITJEU AQUÍ 
Videos del Pecha Kucha. “Plantejaments més enllà de l’obvi”Ja podeu veure tots els videos de les intervencions en el Pecha Kucha realitzat el passat dia 24 de novembre amb el títol: "Plantejaments més enllà de l'obvi".


Avui, dia 24 de novembre, a les 19.45 h, a la Fundació Pilar i Joan Miró tindrà lloc EL PRIMER PECHA-KUCHA que es fa a les Illes Balears, amb el patrocini de la marca internacional d’alumini: TECHNAL, organitzat i dirigit per VMA projectes i liderat per l’arquitecte Vicenç Mulet . L’acte serà reproduït en temps real (streaming) al web de la Fundació: http://miro.palma.cat

El Pecha-Kucha serà la cloenda dels actes realitzats sota el projecte “Umbracle”, que ha estat a la Fundació Pilar i Joan Miró aquest estiu gràcies a Industrias Mairata, Llabrés Feliu, Nord Arbona, Poraxa, Jardins de Tramuntana, VMA projectes i Diario de Mallorca com col·laborador informatiu. Cada un hi ha posat la seva professionalitat i els mitjans propis, sense cap tipus d’intercanvi econòmic.

Hem de destacar les Tertúlies 30-50 que s’han realitzat al llarg del mes d’octubre en aquest espai entre el col·lectiu d’arquitectes. Dues generacions de professionals han conversat sobre nous plantejaments
de la pràctica de l’arquitectura en el nou context on vivim. Més de noranta professionals de l’arquitectura s’han reunit durant quatre dijous a l’Umbracle.

Què és un Pecha-Kucha (ペチャクチャ)?
El nom Pecha-Kucha deriva d’un terme japonès que imita el so d’una conversa (“chitchat”), en català “xep a xep“. La idea fonamental de Pecha-Kucha és permetre compartir les idees de diversos professionals
al llarg d’una nit, mantenint un nivell d’interès i d’atenció alts mitjançant presentacions breus. Per a això es va crear el format 20×20 de Pecha-Kucha: a cada ponent li és permès emprar 20 imatges o diapositives, cada una de les quals es mostra durant 20 segons. En total, cada presentació té una duració de 6 minuts i 40 segons, després es fa una breu pausa i el següent ponent puja a l’escenari.

Fou creat per Astrid Klein i Mark Dytham de Klein-Dytham Architecture (KDa) a Tòquio l’any 2003 com un punt de trobada per a joves dissenyadors on podien mostrar las seves obres en públic i intercanviar opinions. D’aleshores ençà, el format s’ha estès de manera vírica a altres ciutats.

Per primer cop tindrà lloc un Pecha-Kucha a les Balears. El tema serà: “Plantejaments més enllà de l’obvi” i tindrà un caràcter molt arquitectònic. Els ponents seran Jaime Vidal, Vicente Tomas, Se Duch, Jaime Sicilia, Juan Alba, Jaume Romano (Eivissa), Alberto Sánchez, Tomeu Ramis (desplaçat des de Suïssa per a l’ocasió), Maria Nicolau i dos estudiants d’arquitectura Miguel Ángel Aguiló i Àlex Rodiera .

Tant la presentació de l’acte, a càrrec de Vicenç Mulet, com la del patrocinador es faran en format Pecha- Kucha. Technal presentarà un Pecha-Kucha protagonitzat per la responsable de màrqueting internacional, Claudine Lauzeral. És una gran oportunitat per a escoltar una persona que du a Technal més de 30 anys i ha treballat amb els millors arquitectes del panorama nacional i internacional, des de Rafael Moneo a David Chipperfield.

Posteriorment se servirà un còctel de comiat i es tancarà aquest experiment, “Umbracle”, que ha estat possible gràcies a la voluntat d’empreses i professionals de proposar solucions més enllà de l’OBVI.

Cal invitació. La cabuda és limitada. Contacte: VMA projectes, Adrián Jiménez 971 713 832.

 

Vicenç MuletJaime RomanoAlberto SánchezJaume VidalM.A.Aguiló i A.RodieraMaria NicolauClaudine LauzeralVicente TomásJuan AlbaTomeu RamisJaime SiciliaSe DuchNota premsa cat 142 KB

Nota prensa cast. 137 KBElvira Cámara López, nova directora de la FundacióEl batle de Palma, Mateo Isern i el tinent de batle de Cultura i Esports Fernando Gilet han presentat a la nova directora de la Fundació Pilar i Joan Miró. Amb la incorporació de la nova directora es tanca el concurs públic que va obrir la Regiduría de Cultura i Esports el passat estiu amb la finalitat de seleccionar la nova adreça d'aquesta important institució.

Elvira Cámara que serà l'encarregada de dirigir la Fundació Pilar i Joan Miró compta amb un destacat curriculum.

Elvira Cámara és llicenciada en Dret i en Geografia i Història, especialitzada en Història de l'Art per la Universitat Autònoma de Madrid. També compta amb el títol de Procuradora, i va ser la número 1 en el procés selectiu del 2001 per ingressar en el Cos d'Ajudants d'Arxius, Biblioteques i Museus, i la número 2 en el procés selectiu de 2005 en el Cos Facultatiu de Conservadors de Museus.

A més ha realitzat diversos cursos de Museologia, Catalogació i inventari de peces artístiques, a més d'un Master en Museografia i Tècniques expositives impartit pel Centre Superior d'Arquitectura i la Fundació Antonio Camuñas de Madrid.

En el seu currículum compta amb altres cursos de postgrau: L'art espanyol entre 1939 i 1963. Art de l'Autarquia i la modernitat; Protecció del Patrimoni Històric Español; El comentari de l'obra d'Art; Art i Feminisme; Treball de recerca per a l'obtenció del diploma d'estudis avançats (DEA).

En la seva extensa trajectòria professional ha treballat en la Sotadirecció General de Patrimoni Històric del Ministeri de Cultura (2000), en el Museu Nacional del Prado (2000-2005), i des del 2006 fins avui, com a conservadora en el Museu Nacional d'Art Regna Sofia desenvolupant les seves funcions en el Departament de Pintura dels anys 40 fins a l'actualitat, en la Unitat de Suport a Adreça i en el Departament d'Arxius i Centre de Documentació.

Elvira Cámara domina l'anglès, l'italià i el francès, compta amb diverses experiències professionals de caràcter internacional. D'entre totes elles destaca la concessió d'una beca per a alts funcionaris de la “Bellevue Scholarsihip Programme” promoguda per la Fundació Robert Bosch, que li va permetre realitzar durant el 2009 un estudi i investigació dels artistes espanyols en la “Galleria d´Art Moderna i Contemporanea de Roma”, dependent del Ministeri de Cultura de la República d'Itàlia.

En el 2007 va ser seleccionada per el “Institut National du Patrimoine” a París per participar en el European Seminar for Curators el que li va permetre establir contactes internacionals amb professionals d'altres museus.

 

Enllaços relacionats

Diario de Mallorca, 15-12-2011
Última Hora 11-11-11
Diari de Balears 11-11-11
Diario de Mallorca, 11-11-11
Europa Press 10-11-11
20 I 21 D'OCTUBRE. VII FORO DE LA JUSTICIA DE AUSBANC. Derechos turísticos y financieros 


VII FORO DE LA JUSTICIA DE AUSBANC. Derechos turísticos y financieros 739 KB

PROGRAMA D'ACTES. VII FORO DE LA JUSTICIA DE AUSBANC. Derechos turísticos y financieros 870 KBANTONI MIRALDA. La pomme de terre. 15/09/2011 - 02/10/2011Antoni Miralda és un artista interdisciplinar i inclassificable conegut per les seves accions espectaculars com Honey Moon Project, noces entre l’estàtua de la Llibertat a Nova York i l’estàtua de Colom de la ciutat de Barcelona. Moltes de les seves obres fan referència a temes sobre menjar i gastronomia mitjançant projectes que inclouen cerimònies i accions desenvolupades a ciutats d’Europa i els Estats Units i presentades en esdeveniments com la Documenta de Kassel o la Biennal de Venècia.

El projecte que presentam, Papa Stomacal d’après Miró, té dues parts diferenciades, a l’esquerra el dia, i a la dreta la nit. Aborda de manera tangencial el tema gastronòmic a través d’unes radiografies de l’estómac del mateix artista que se superposen a un dibuix de Joan Miró anomenat Pomme de terre. El resultat esdevé un gran atles gastrointestinal en el qual es propicia un diàleg entre les formes orgàniques de Joan Miró i les derivades dels òrgans digestius.


Fitxa tècnica:

Papa Stomacal d'après Miró

L’obra pren com a punt de partida el dibuix de Joan Miró:
Dibuix preparatori de La pomme de terre
Mont-roig, estiu de 1928
Carbonet i guix damunt paper
63,5 x 48 cm
Col•lecció Eva Prats

Obra relacionada:

La pomme de terre
Mont-roig, juliol-desembre de 1928
Oli damunt tela
The Metropolitan Museum of Art de Nova York

S’editaran 5 exemplars de cada obra, més 2 proves d’artista (PA), 3 hors commerce (HC) i 1 prova bon à tirer (BAT).


La Fundació Pilar i Joan Miró vol agrair a Successió Miró l’autorització per a dur a terme l’edició d’aquesta obra a partir del dibuix de Joan Miró.

 

De higos, cañizo y Antoni Miralda. El Mundo. Laura Jurado. 14.09.2011 295 KBLectura poètica, Àngel TerrónDia 7 d'octubre a les 20 h. Àngel Terrón realitzarà una lectura poètica amb motiu de la inauguració de l'exposició: Geometria descriptiva, amb poemes d'Àngel Terrón i fotografies de Joan Josep Marcó

 
NIT DE L'ARTEXPOSICIONS I ACTIVITATS. HORARI ESPECIAL: 10 -23 H

S.U.B.H.A.S.T.A. Artistes en els tallers de Miró, fins dia 2 d’octubre

UMBRACLE. Instal·lació d’arquitectura efímera als jardins. Estudi VMA,
fins dia 30 d’octubre

EXPOSICIÓ PERMANENT D’OBRES DE JOAN MIRÓ

FIGUES, FIGUERES I CANYISSOS. Jornades sobre el món de les figues:
exposició , tallers, conferències i degustacions. 14-17 de setembre

ANTONI MIRALDA. Papa Stomacal d'après Miró. Projecte realitzat als tallers d'obra gràfica de la Fundació. 15-30 setembre.

 Figues, figueres i canyissosExposició, tallers, conferències i degustacions
Mostra d’eines i objectes relacionats amb el món de les figues a Son Boter

14 - 17 Setembre

Dimecres 14

19’30 h. Visita a l’exposició
20 h. Conferència de Joan Rallo: “Les figueres en el quilòmetre zero de l’origen de la cultura”.
Auditori


Divendres 16
16’30 h - 19 h. Visita a la finca Son Mut Nou, Llucmajor
Xerrades de:
Felip Munar: “Costumari popular al voltant de les figues i les figueres”
Montserrat Pons: “Les figues a Mallorca: cultiu i varietats”
Degustació

Cal inscripció prèvia: 971 70 14 20. Hi haurà servei d’autocar gratuït. 16 h a la Fundació


Dissabte 17

10’30 h - 13’30 h. Tallers per a famílies i públic en general
“Feim canyissos”
“Com podem fer una bona olla de figues seques i tastar-la”

Esplanada de Son Boter. Cal inscripció prèvia: 971 70 14 20.


La figuera: una llarga història

La figuera, juntament amb la vinya i l’olivera, constitueixen els cultius més importants de les primeres civilitzacions mediterrànies. Ha estat trobada en pintures egípcies, esmentada a l’Odissea d’Home, i immortalitzada a la Bíblia.

Els romans li professaren un afecte especial, no només per la llegenda de la figuera ruminal. Principalment Cató, Plini, Columel·la i Pal·ladi ens han deixat constància de la seva importància en l’agricultura romana.

Els àrabs consideraven les figues superiors a qualsevol fruit. Els andalusins denominaven popularment la figuera “al-šayâr”, és a dir, l’arbre per excel·lència, la qual cosa posa de manifest la important expansió que en el seu temps degué assolir el cultiu.

Modernament la figuera ha esdevingut un clàssic dels secans mediterranis, especialment a les Illes Balears, on ha destacat per la seva rusticitat i la seva adaptació al medi, amb unes produccions i una facilitat de cultiu difícils de superar per qualsevol altra espècie mediterrània. A les Illes Balears hi ha més de 250 varietats.

 

Unas jornadas especializadas. Última Hora. Maria Morro. 25/09/2011 384 KB

Figues, figueres i canyissos 1676 KBXV ANIVERSARI DE L'ASSOCIACIÓ D'ARTISTES VISUALS DE LES ILLES BALEARSXV ANIVERSARI de l'AAVIB i l'UAAV

Festa simultània: dissabte 16 de juliol, 20:30 - 23:30 hores
Mallorca: Fundació Pilar i Joan Miró, Palma
Eivissa: Palau de Congressos, Santa Eulàlia
Menorca: Bar La Falua, Port de Maó

Un dels punts del programa serà la presentació d'un vídeo de 42 minuts realitzat amb motiu de l'aniversari, on es recullen les mirades i obres d'una bona part dels artistes associats a AAVIB, combinades amb importants documents visuals de l'historial de l'associació, des dels seus inicis fins al present.
L'Associació d'Artistes Visuals de les Illes Balears (AAVIB) és una associació professional formada per creadors plàstics que es va constituir el 27 de juny de 1996. A dia d'avui compta amb més de 200 socis i té implantació en totes les illes de l'arxipèlag. És la tercera d'Espanya en nombre de socis i la primera en nombre d'associats per nombre d'habitants.
El principi inspirador del nostre treball associatiu és la defensa dels drets dels artistes.

Objecte social de l'associació
La representació, la defensa i la promoció dels interessos econòmics, socials i culturals dels artistes visuals, així com la programació d'aquelles accions precises que generin millores en aquests camps.
El foment de la solidaritat entre els artistes.
L'exercici col.lectiu i responsable d'una tasca crítica dins l'àmbit cultural de les Illes Balears.
La presència de l'artista i el respecte de la seva opinió en les decisions públiques que afecten el nostre marc cultural.
La interlocució, el diàleg i la negociació amb les administracions locals i autonòmiques i amb els diferents agents que configuren l'espai de les arts plàstiques: museus, centres d'exposicions, galeries...
L'organització en el seu àmbit d'implantació, les Illes Balears, de jornades periòdiques en què debatre les condicions dels creadors visuals en el nostre territori i en l'estat espanyol amb una visió estratègica de convergència amb la resta d'associacions de l'espai europeu.
L'acció social de l'AAVIB es concreta actualment en els següents objectius:

• Creació d'un Estatut professional propi per a l'artista, que reconegui les nostres peculiaritats en un règim fiscal i de la seguretat social específic.

• Difusió dels acords i les iniciatives de la UAAV (Unió d'Associacions d'Artistes Visuals) com el Codi de Bones Pràctiques en Museus i Centres d'Art o El Manual de bones pràctiques professionals en les arts visuals.
• La promoció, divulgació i valoració dels drets d'autor que ens són inherents.

La AAVIB és membre de la Unió d’Associacions d’Artistes Visuales (UAAV), que agrupa les associacions amb les mateixes finalitats de les diferents comunitats autònomes d'Espanya. També és membre de la EVAN (European Visual Artists Network).

La UAAV, constituïda i presentada a l'IVAM de València el novembre de 1996, es proposa actuar d'interlocutor vàlid entre la comunitat artística i els estaments públics i privats d'àmbit estatal. En els seus quinze anys d'existència, la UAAV ha desenvolupat, amb més o menys intensitat, una tasca de seguiment de les polítiques artístiques del Govern central i l'activitat legislativa del Congrés dels Diputats i del Senat.
Des de la seva creació, l'any 1996 fins l'actualitat, la UAAV ha estat presidida per Eduardo Arenillas, Darío Corbeiro, Concha Jerez i Sergi Aguilar. Actualment la presideix Francesca Llopis i el seu president d'honor és Luís Gordillo.

Les associacions que, fins a l'actualitat, formen part de la UAAV són les següents: Associació d'Arts Visuals d'Astúries representada per Consuelo Vallina, de Catalunya per Blai Mesa, de les Illes Balears per Tolo Seguí, de les Illes Canàries, de Castella i Lleó per Belin Castro, València, Alacant i Castelló per Ignacio Paris, i de Canàries.

A principis de l'any 2002 la UAAV edita el "Manual d'Art i Legislació", una publicació de caràcter introductori sobre tots aquells temes jurídics i laborals que afecten als artistes visuals. Durant aquest mateix any es posiciona a favor de la integració de l'art en el sistema educatiu en les noves lleis d'educació: el Decret d'Humanitats -que va motivar un manifest signat per 750 artistes-, la Llei d'Ordenació de les Universitats i la Llei de Qualitat de l'Ensenyament.

L'any 2006, la UAAV juntament amb altres associacions estatals del sector de l'art contemporani i el director general de Cooperació i Comunicació Cultural del Ministeri de Cultura, Carlos Alberdi, van redactar el "Document de Bones Pràctiques en Museus i Centres d'Art Contemporani", presentat públicament per la ministra de Cultura, Carmen Calvo, en la Conferència Sectorial del 18 de desembre de 2006 i signat-pel Ministeri i les organitzacions professionals representatives del sector-el 31 de gener de 2007.

Un altre camp d'atenció permanent de la UAAV ha estat la defensa dels drets d'autor i la seva gestió col.lectiva a través de VEGAP, denunciant, sovint, les seves vulneracions o participant en tots els intents de reforma de la Llei de Propietat Intel.lectual amb motiu de la transposició de directives europees o per iniciativa dels governs. En els últims anys les associacions estan propiciant l'ús de les llicències obertes, tipus Creative Commons, entre sectors cada vegada més amplis d'artistes.

D'aquesta manera s'ha aconseguit un tracte entre artistes i interlocutors cada vegada més equilibrat com a fruit d'una major consciència professional, la fi de la impunitat de les nules o males polítiques culturals, els referents de centres de producció i programes d'intercanvis i residències autogestionats pels mateixos creadors, les bones experiències de col.laboració amb els altres sectors de l'art amb la fita del Document de Bones Pràctiques als Museus i Centres d'Art, etc.

Els canvis tecnològics i socials modifiquen l'estatut de l'obra i el del mateix artista i obren excitants perspectives. A l'altre plat de la balança, la combinació d'una crisi econòmica d'una profunditat i abast històric, al costat del inici d'un nou cicle polític de caràcter conservador posen a la comunitat artística davant d'una clara disjuntiva. Com els hi fem front ¿tot sols o junts?
Actualment el nostre focus d'interès es concentra en la consecució i implantació de l'Estatut de l'Artista i la reformulació de la Llei del Mecenatge a nivell institucional. A nivell intern volem consolidar els fluxos de comunicació entre les associacions d'artistes (potenciant la web de la Unió, que actualment disposa de més de 100 mil visites anuals) així com donar suport a les noves associacions que s'estan generant en tot el país.
Com deia Luis Gordillo el 1993 en el marc del Manifest de Saragossa a favor dels drets dels artistes visuals i que en l'actualitat les seves paraules encara estan vigents:

“Una de les prioritats d'aquest col.lectiu és la de convèncer a la societat dels nostres drets. Es pensa que ja se'ns paga prou amb la publicitat que se'ns fa de la nostra obra i, de vegades, es pressiona i obliga l'artista a renunciar als seus drets,” ha assenyalat el pintor, per a qui són els mateixos artistes els que també s'han de conscienciar. “Amb el boom del mercat que hem viscut la societat es creu que els artistes tenim algun poder. Això és absolutament fals; són éssers desvalguts i febles, alguns d'ells veritables herois, que treballen amb dificultats bestials. A l'artista cal defensar i no explotar. S'ha acabat la mendicitat i la humiliació, és hora de que els artistes prenguem el poder i exigim el respecte i reconeixement que ens mereixem...”

www.aavib.net
aavibm@gmail.com

 
Isabel Castro Jung "El jardín de los deseos"DARRERS DIES. FINS EL 15 DE SETEMBRE
Dissabte dia 16 de juliol a les 23'30 h. va tenir lloc la 2a part de l'acció participativa d'Isabel Castro Jung: "El jardín de los deseos"


“He who desires but acts not, breeds pestilence”
William Blake

La Fundació va celebrar l’onomàstica de Joan Miró el passat dia 24 de juny amb un extens programa d’activitats. Un d’ells va ser una acció participativa que va consistir en la crema dels nostres desitjos escrits en un paper, que vam llençar a l’interior d’una gàbia. Desconcert, alegria, curiositat i bones vibracions es deriven de la proposta de l’artista Isabel Castro Jung, un projecte amb sensibilitat propera al tel•lúric de Miró, que en ocasions ell mateix va denominar follia i que es reflectia a la majoria de les seves creacions.

Live video by Ustream

El passat dia 16 de juliol a les 23'30 h. férem desaparèixer físicament els papers a la foguera festiva, pera defensar la idea que és molt més important el procés de creació que la possessió final de l’obra resultant.
Per a fer visibles els desitjos, els escrivim en un bocí de paper que després llençam al cercle, on ningú els pot arrabassar; percebem l’alegria que ens produeix caminar cap a allò saludable, i els cremam en una acció participativa plantejada gairebé com un joc, perquè cada participant haurà d’encertar el tir dins l’estructura de ferro. Quan sigui ben plena, el foc es farà present; llavors les paraules es convertiran en fum i cendres, i serà l’inici d’un procés creatiu continuat que podrà ser seguit tot l’estiu pels internautes que ho vulguin. La voluntat de l’obra serà la de mostrar els fets; d’aquell adob, en naixeran plantes i, d’aquestes, la visualització dels nostres propis secrets, els desitjos i la vegetació enclaustrada que fins el setembre veurem créixer.
Una acció artística que descansa en el missatge i en el desig. Tot un estiu per endavant que comença una nit d’estiu.

Georgina Sas

 

Enllaços relacionats

www.ustream.tv


Acció participativa 834 KBUMBRACLELA FUNDACIÓ PILAR I JOAN MIRÓ A MALLORCA ALBERGA UNA NOVA PROPOSTA AQUEST PERÍODE ESTIVAL


Des de l'1 de juliol al 4 de desembre, sota el lema "MORT a L´OBVI" s'exhibeix "Umbracle". L'ombra de 150 m² alberga diferents actes i acolleix els visitants de la Fundació.

Una configuració artisticoarquitectònica dissenyada per l'estudi d'arquitectura VMA Projectes, liderat per l'arquitecte Vicenç Mulet, patrocinada i realitzada per 5 empreses del món de la construcció implicades en el repte creatiu, Indústries Mairata, Construcciones Llabrés Feliu, Poraxa, Nord Arbona i Jardins de Tramuntana.

MOTIU
Sota el lema "MORT A L'OBVI" es sintetitza la voluntat de canvi en les maneres d'actuar i el desig de reaccionar mitjançant la creativitat a les situacions actuals. Es planteja el repte de formalitzar aquest manifest a través d'una intervenció arquitectònica de caràcter efímer. Una voluntat de revelar a través de l'expressió artística pròpia de la figura de Joan Miró.

ORIGEN
"Folies": Bogeries arquitectòniques, generalment de caràcter transitori, que es dissenyaven en els jardins amb voluntat més artística que funcional. El seu objectiu era servir de marc a les celebracions que havien de tenir lloc o emfasitzar un punt en el recorregut.
La Serpenty Gallery de Londres, des de l'any 2000, ha recuperat aquesta tradició als jardins de Kensington amb un veritable èxit en la seva realització a través de primeres espases del món de l'arquitectura.

JOC DE LLUM I OMBRA
Per poder celebrar qualsevol esdeveniment en un jardí mediterrani hi ha la necessitat de crear una ombra.
La folie que es planteja es formalitzarà amb vocació de "Umbracle", recreant jocs de llum i ombra així com un microclima que permetrà celebrar els actes estivals.

FORMALITZACIÓ
Un espai d'ombra de grans dimensions de forma troncocònica, seccionada obliquament al seu eix de desenvolupament. Una superfície de 150 m², boca de 5,5 metres d'altura, 11 metres d'ample, i 15 metres de desenvolupament.
El projecte s'ha resolt partint de creus entre arcs parabòlics que han desenvolupat seccions en forma d'oval aproximades a les paràboles resultants. Superfícies de canyís es recolzen damunt la resultant d'entrellaçar els arcs. Aquesta superfície de canyís es realitzarà en dos tipus de material per aconseguir una barreja de textura i color i una superposició d'ombres.
Al sòl, format per una tarima blanca, es dibuixarà el joc de llum i ombres. Es disposaran superfícies de porex per poder seure i gaudir de l'espai, dissenyades expressament.
A la nit, mitjançant focus rasants repartits longitudinalment a la superfície, s'emfatitzarà la forma i la perspectiva de l'espai.

UNA NOVA FORMA DE COMUNICAR
Les 5 empreses que patrocinen i realitzen aquesta instal•lació, han decidit assumir aquest repte constructiu per formalitzar una manera d'actuar.

Durant aquests 4 mesos desenvoluparan actes i trobades amb els seus clients.

Una manera de comunicar diferent, que els permet il•lusionar, i demostrar a través de la creativitat, les seves capacitats i voluntats.
Aquest esdeveniment generarà continguts d'interès per poder informar a través de les plataformes de comunicació.

OBERT A TOTS
Aquest espai, fruit de la col·laboració de la "Fundació Pilar i Joan Miró a Mallorca" i l'empresa, estarà obert a tothom. Es podrà gaudir d'un espai per dialogar, reflexionar o descansar. El servei de cafeteria estarà a disposició dels usuaris per a tot tipus de menjars i refrigeris.

 

Enllaços relacionats

Seguiment a facebook
Diari d'un embambat
Presentació VIMEO
Imatges Diario de Mallorca


MOLESKINE 2032 KB

Umbracle, refugio para la reflexión. Diario de Mallorca. M Cañellas. 1/07/2011 517 KB

La iniciativa privada instala Umbracle en la Fundació Miró. Última Hora. Ana Largo. 01-07-2011 329 KBSUBHASTA.Dia 14 de juliol tindrà lloc a la Fundació Pilar i Joan Miró un esdeveniment que pensam que us interessarà. Es tracta d'una excepcional subhasta d'art organitzada per la firma Sotheby's, a benefici de Projecte Home Balears.

La Fundació ha tingut la gentilesa de treure a subhasta una extraordinària selecció de la seva col·lecció d'obra gràfica, signada per 30 artistes de reconegut prestigi i realitzada íntegrament als tallers de Miró en els darrers quinze anys.

S’hi preveuen dues subhastes: la subhasta en viu i la subhasta silenciosa. En el primer cas, s'ha realitzat una selecció de quinze obres per a subhastar in situ dia 14 de juliol. Si estau interessat/ada a adquirir alguna de les obres i no podeu assistir a l’esdeveniment, disposau d'un formulari que podeu omplir amb anterioritat i que serà tramitat a Sotheby's.

La subhasta silenciosa es desenvoluparà entre dia 17 de juny i dia 14 de juliol, i hi podreu licitar per cadascun dels lots de l'exposició omplint un formulari per escrit i registrant-lo a la Fundació fins dia 14 de juliol a les 15 h.

 


Enllaços relacionats

Retransmisió en directe de la subhasta


CATÀLEG D'OBRES 2216 KB

FORMULARI LICITACIÓ 127 KB

FORMULARIO PUJA 127 KBVISIONARIS '11: "Terra Mater"Taller “La construcció de la mirada”. Impartit per José Manuel Navia, del 13 al 17 de juny als tallers gràfics de l’FPJM.

Conferència “Reportatge i memòria” de José Manuel Navia. Auditori de l’FPJM, 15 de juny a les 20h

Cicle de projeccions “Visionaris’11”. Passeig del Born, 16 de juny a les 21'30h2011, aquest serà el 4t any del cicle de projeccions "Visionaris" organitzat pel col·lectiu de fotògrafs SamaKineta i la Fundació Pilar i Joan Miró a Mallorca.

Procuram, en cada edició, oferir una picada d'ull de la fotografia contemporània local, nacional i internacional en diferents àmbits d'aquest art, basant-nos en l'interès que ens aporta cada treball i cada fotògraf.

Per a aquesta edició mantenim el format de projecció però aquesta vegada acostant-hi fins i tot a l'espectador involuntari mitjançant una projecció al carrer, per a la qual es muntarà una pantalla gegant al passeig del Born en la qual es podrà veure en un sol vespre el treball artístic de 4 fotògrafs.

La focalització temàtica de les projeccions ens ha duit enguany a centrar-nos en el món rural i el retorn a la seva valorització.

Avui dia hi ha una preocupació sobre aquesta terra abandonada, sobre la vida en el medi més natural i sobre els seus habitants.

Aquest món serà objecte de la mirada de Dani Cardona, que ens mostra una sèrie sobre la relació de l'home amb la natura, que reflexiona sobre com aquesta relació ha passat de convivència i respecte a domini i explotació.

El fotògraf Vicente Paredes ens introdueix en la necessitat d'una terra dins les entranyes de l'urbs. Els “horts urbans” són un fenomen comú a les nostres ciutats mitjançant el qual moltes persones reivindiquen i exerceixen el seu dret a un tros de terra per a conrar. Gent que reclama silenciosament, sense crestes i sense saber-ho, el dret d’“okupar” pendents, marges d'autopistes, terrenys de fàbriques abandonades...

L'Espanya rural és dolçament retratada per José Manuel Navia, el qual retrata els seus habitants i el seu entorn d'una manera molt personal. “Terra endins” és un viatge a la reflexió sobre el rastre humà i la seva presència, en aquests llocs on la seva trajectòria sembla fondre's entre el record i l'oblit, un refinat i gairebé atemporal estudi sobre l'Espanya interior i la seva ànima.

Finalment, Lucas Foglia ens relata un viatge pel sud-est dels Estats Units per a fer amistats, fotografiar i entrevistar una xarxa de gent que ha abandonat la ciutat i els seus afores per a viure fora de la xarxa. Motivats per preocupacions mediambientals, creences religioses o prediccions de col•lapse econòmic, els protagonistes de les seves fotos construeixen les seves cases amb materials locals, agafen l'aigua de fonts pròximes i cacen, recullen o conren el seu propi menjar.


www.samakineta.com

 

VISIONARIS'11 949 KBDE L'HORT A L'ARTPROGRAMA DE VISITES GUIADES GRATUÏTES A L'HORT ECOLÒGIC:

21 de maig. Presentació de l’hort ecològic
11’30h. Projecció i presentació del cultiu "en crestall" per Gaspar Caballero de Segovia. Auditori de la Fundació
12’30h. Inauguració i visita familiar comentada (sense inscripció prèvia)

28 de maig a les 17h i a les 18h.
4 de juny a les 11,30h i a les 12,30h.
11 de juny a les 17h i a les 18h.
18 de juny a les 11,30h i a les 12,30h.
18 de juny a les 17 h i a les 18h.
24 de juny a les 11,30h i a les 12,30h. (sense inscripció)

DURADA VISITA: 45/60 minuts

PER A QUI? Famílies amb infants d’entre 5 i 12 anys.
COM? Cal reservar plaça telefonant a la Fundació Pilar i Joan Miró, al 971 70 14 20 (Departament educatiu)
PREU? Activitat gratuïta


TALLER PRIMAVERA 2011

Transformant el paisatge

Canvia el paisatge del museu a través de la serigrafia.
Per a qui? Famílies amb infants d’entre 7 i 12 anys.
Quan? 4, 11 i 18 de juny de 2011. A les 11h.
Com? Cal reservar plaça telefonant a la Fundació Pilar i Joan Miró, al 971 70 14 20.
Preu? 2 € per infant. 

1287 KB21 DE MAIG DE L'HORT A L'ART11’30h. Presentació de l'hort ecològic. Auditori de la Fundació

12’30h. Inauguració i visita familiar comentada

Gaspar Caballero de Segovia realitzarà una introducció del cultiu ecològic en crestall per fer horts. Es tracta de donar a conèixer les possibilitats d’aquest tipus d’agricultura i establir alhora lligams amb el pensament de Joan Miró, el camp i la natura.

Mètode Gaspar Caballero de Segovia
Disseny Parades en crestall

Amb la col·laboració de l'Obra Social "la Caixa"


De l’Hort a l’Art

“ Treballo com un hortolà…”

“Considero el meu taller como un hort. Aquí, carxofes. Allà, patates. Perquè els fruits creixin, s’han de tallar les fulles, i en un moment donat s’ha de podar”

“Les coses segueixen el seu curs natural. Creixen, maduren. S’ha d’empeltar. S’ha d’irrigar, com amb l’enciam. Va madurant en el meu esperit”

Entrevista. XXe siècle
(Yvon Taillandier), 1959


La terra i el paisatge mediterrani representen una font d’inspiració essencial en l’obra de Joan Miró. Primer va ser el camp de Tarragona –Montroig- i després Mallorca, dos punts de referència que esdevindrien l’equipatge que acompanyà l’artista al llarg de la seva vida.

En la recerca del poder energètic de la natura, Miró anà construint els seus conceptes pictòrics i lentament creà un llenguatge universal arrelat a la terra i a la seva cultura. Tal com deia Miró, s’han de plantar ben fort els peus a terra per a volar cada vegada més alt.

Fidels als nostres objectius fundacionals de compromís amb el medi ambient, volem reforçar el coneixement del procés creatiu del nostre fundador amb la presentació d’aquest hort ecològic en el mateix entorn de la Fundació i dels estudis de Miró.

 

DE L'HORT A L'ART 1287 KB18-21 DE MAIG ACTIVITATS DIA INTERNACIONAL DELS MUSEUSDIA 15

VISITES GUIADES + APERITIU (sense inscripció prèvia)


10,30 h a 11,45h. Visita en alemany (preu:12 €)
12h a 13,15h. Visita en anglès (preu:12 €)
Aperitiu a la cafeteria


DIA 18

DIA INTERNACIONAL DELS MUSEUS

DIA DE PORTES OBERTES (entrada gratuïta)

10 h a 19h

VISITES GUIADES + APERITIU (sense inscripció prèvia)
10,30 h a 11,45h. Visita en alemany (preu:9 €)
12h a 13,15h. Visita en anglès (preu:9 €)

VISITA GUIADA EN CATALÀ (sense inscripció prèvia)
11,30-12,45h

VENDA DE CATÀLEGS I CARTELLS (preus especials)

DANSA “Dona i ocell”

19h. Espai Estrella de la Fundació

Companyia Assaji dansa ofereix una interpretació personal sobre l’obra de Joan Miró Femme et oiseaux.

Concepte i coreografia: Ada Obrador
Ballarines: Llúcia Coll, Helena i Ada Obrador
Col·laboració: Nadia Latrille


DIA 21

HORT ECOLÒGIC

11’30h. Presentació de l'hort ecològic. Auditori de la Fundació

12’30h. Inauguració i visita familiar comentada

Gaspar Caballero de Segovia realitzarà una introducció del cultiu ecològic en crestall per fer horts. Es tracta de donar a conèixer les possibilitats d’aquest tipus d’agricultura i establir alhora lligams amb el pensament de Joan Miró, el camp i la natura.
Mètode Gaspar Caballero de Segovia
Disseny Parades en crestall

Amb la col·laboració de l'Obra Social "la Caixa"

CONCERT : À la limite du pays fertile
S’ENSEMBLE –JOVE ENSEMBLE DE MÚSICA CONTEMPORÀNIA DE LES ILLES BALEARS

CONCERT GRATUÏT

Cicle Rèmora/2 – s’ensemble off-encontre
Hora: 19h. Durada 50 m

Programa:

Thierry Alla: Digital

Vinko Globokar: Corporel

Luciano Berio: Sequenza XII

Concepte
Aquest programa vol mostrar els límits del possible dins l'esfera d'un sol instrument: cada peça és per a un instrumentista sol que, com si d'un viatge a la cara oculta de la lluna es tractés, descobreix camins mai fins ara explorats.

Intèrprets: Joaquín Sáez (saxòfon), Carlota Cáceres (percussió), Esteve Casanova (fagot).

 

DIA INTERNACIONAL DELS MUSEUS A MALLORCA 980 KB

ACTIVITATS DIA INTERNACIONAL DELS MUSEUS 488 KB18 de maig. Dansa contemporàniaDona i ocell.

18 de maig, a les 19 h

ESPECTACLE GRATUÏTAssaji dansa ofereix una interpretació personal sobre l’obra de Joan Miró Femme et oiseaux, una de les vint-i-tres aiguades de la sèrie Constellations, creada entre els anys 1940-1941, la vigília de la Segona Guerra Mundial. Actuació de dansa a l’Espai Estrella de la Fundació. Concepte/Coreografia: Ada Obrador. Ballarines: Llúcia Coll, Helena i Ada Obrador. Col•laboració: Nadia Latrille.

 Concert: Vint-and-Sing (Escola Ireneu Segarra) i La Cantilène de ThuirLLOC: Auditori de l'FPJM
DATA: Diumenge 24 d'abril
HORA: 20h

CORALS "VINT-AND-SING" de l'Escola de música Ireneu Segarra i "LA CANTILÈNE DE THUIR"

 


217 KBVisites guiades en alemany i anglèsSetembre-desembre 2011

GUIDED VISITS / GEFÜHRTE BESUCHE


A way to enjoy Joan Miró’s work and his workshops
Eine Weise um den Joan Miró zu genießen, seine Arbeit und Werkstätten


SEPTEMBER 25
OCTOBER/OKTOBER 25
NOVEMBER 27
DECEMBER/DEZEMBER 13


10’30-11’45 AUF DEUTSCH

Noon-1.15 p.m. IN ENGLISH


GUIDED TOUR AND APPETIZER/ GEFÜHRTE TOUR UND APERITIF 12€

Booking/ Anmeldung: 971 70 14 20 info@fpjmiro.org

 Tothom a la presó!Exposició del taller "Tiempo muerto. Sección abierta" a l’antiga presó de Palma dins del “Projecte per a presó abandonada” de les artistes Patricia Gómez i María Jesús González amb els interns.

Dissabte 26 de març

Programació d’activitats

11:30h Visita guiada de l’exposició “Projecte per a presó abandonada” amb les artistes a la Fundació

12:30h Trasllat amb autocar a l’antiga presó de Palma amb el director Manuel Avilés

13 - 14h Presentació dels treballs creatius dels interns i del catàleg de l’exposició amb el crític Alex Brahim

Aperitiu

Tornada a la Fundació

Activitat gratuïta

 Susan Phlilipsz, Premi Pilar Juncosa i Sotheby's 2007, Premi Turner 2010L’artista Susan Philipsz, que el 2007 va rebre el Premi Pilar Juncosa i Sotheby’s que atorga la Fundació Pilar i Joan Miró, ha guanyat el prestigiós premi Turner d’art contemporani, sota els auspicis de la Tate Britain.

L'artista escocesa va ser proclamada guanyadora del premi britànic -dotat amb un total de 40.000 lliures (47.200 euros)- per les seves evocadores instal·lacions acústiques "Lowlands" i "Long Gone", sempre elaborades amb la seva pròpia veu.

L’any 2007, la Fundació Pilar i Joan Miró ja va reconèixer el valor artístic de l’obra de Philipsz quan va decidir que el premi més important que atorga –PREMI PILAR JUNCOSA I SOTHEB’YS- es concedís a l’artista pel projecte “More than this”, dotat amb 30.000 euros. El jurat va estar format per Juan Antonio Álvarez Reyes, crític i comissari independent (actual director del Centro Andaluz de Arte Contemporáneo); Ferran Barenblit, director del Centre d’Art santa Mònica (actualment, director de CA2M de Madrid); Pascale Pronnier, Responsable de programacions artístiques de Le Fresnoy, Tourcoing/París ; i, per part de la Fundació, la directora Magdalena Aguiló.

L’obra de Susan Philipsz se centra en els sons i en l’espai mostrant el magnífic poder evocador d’aquests elements musicals i la seva capacitat de modificació de l’espai i l’estat anímic de les persones. L’artista va dur a terme dues instal·lacions, la primera –preludi de Chopin amb una interpretació espontània de piano per part de la pròpia artista– s’ubica a Son Boter. La segona es situa a prop d’un banc en un replà de la pujada a Son Boter, que ofereix unes vistes a la mar meravelloses. En directe, sense música i només fent sentir la seva veu, Philipsz interpreta la cançó de Bryan Ferry –More than this- que es propaga per l’espai exterior a través d’un sistema precís de megafonia.

Res millor que les pròpies paraules de l’artista per descriure el projecte artístic More Than This (Més enllà d’això): “La història que més em crida l’atenció de Mallorca és la història de Chopin i la seva estimada, George Sand. Cercaven refugi a Mallorca, però la seva imatge idíl·lica de l’illa fou destruïda per la realitat de la malaltia i les diferències culturals. Crec que viatjaven cercant un ideal, però es varen adonar que la forma més efectiva de viatjar es pot crear a la nostra ment. Tal com George Sand escrigué a la seva Carta d’un antic viatger a un amic que va romandre a casa: Creus que... no he conegut un plaer més gran en aquest món que el de travessar mars i muntanyes, llacs i valls. Ai las! els viatges més dolços i bonics els he fet al costat de la meva llar de foc”. George Sand, Un hivern a Mallorca.

L’artista ens descriu el seu projecte específic per a la Fundació: “M’agradaria explorar aquesta idea de viatjar i de viatjar amb la ment. M’interessava un lloc aïllat i íntim des d’on es veu la mar tot creant un espai per a la projecció. Voldria crear una obra sòlida que juxtaposàs veu i piano, la qual estarà constituïda per dos elements. Un serà la meva pròpia interpretació de More Than This, de Bryan Ferry. La intimitat de la veu sense acompanyament hauria d’evocar solitud, com si es cantàs per a un mateix, i la lletra parla d’una satisfacció nostàlgica amb el present. La cançó farà que allò que ens envolta entri en joc, la mar, el vent i les fulles cobraran vida gràcies a la cançó. Un altre element que farà de contrapunt serà un enregistrament meu tocant les tecles del piano, agafant un dels preludis que Chopin va compondre a Mallorca. Semblarà que el so suau del piano balla entre les copes dels arbres com un esperit lliure i juganer. El piano i la vista de la mar aportaran un espai per projectar-se i fugir. Simultàniament una veu ‘real’ inexperta mantindrà l’oient en el present.”

Aquesta és la lletra de la cançó de B. Ferry que Philipsz interpreta a capella:
“Qui pot dir cap on volen a la nit les fulles caigudes

Lliures com el vent

Esperem que aprenent

perquè la mar que segueix la marea no pot canviar de direcció

Més enllà d’això – saps que no hi ha res

Més enllà d’això – digues-me una cosa

Més enllà d’això – no

Hi ha res

Va ser divertit durant un temps – no hi havia cap manera de saber

Com un somni durant la nit, qui pot dir cap on anam.

Sense cap preocupació – potser aprenc

perquè la mar que segueix la marea no pot canviar de direcció

Més enllà d’això – saps que no hi ha res

Més enllà d’això – digues-me una cosa

Més enllà d’això – no

Hi ha res

Més enllà d’això – res

Més enllà d’això – Més enllà d’això – resBryan Ferry, More Than This (Més enllà d’això)SUSAN PHILIPSZ (Glasgow, 1965) és una artista escocesa que resideix a Berlín. Els seus projectes d’àudio fan referència directament o indirecta a la seva localització. Les seves instal·lacions i les cançons inclouen aspectes musicals, literaris i històrics que estimulen la memòria individual i col·lectiva de l’oient. Les seves instal·lacions audiovisuals aprofundeixen en les relacions entre les persones i el seu entorn per fer-les més conscients del que els envolta.Susan Philipsz va participar, entre d’altres, en el prestigiós projecte escultòric Sculpture Projects Münster 2007 i a la Documenta de Kassel del mateix any.

 
Signatura d'un conveni de col·laboració entre la Fundació Pilar i Joan Miró i GESMAAvui migdia la Fundació Pilar i Joan Miró i Gesma han signat un conveni de col·laboració amb la finalitat de facilitar el desenvolupament del programa rehabilitador TRANS de salut mental anomenat “Creació col·lectiva en Centres d’Art Contemporani”. L’objectiu és la realització de diverses activitats englobades dins el Programa TRANS de Gesma i dins del Programa Educatiu de la Fundació Pilar i Joan Miró per aconseguir, d’una banda, objectius terapèutics com ara el manteniment, la millora i la potenciació d’aspectes funcionals dels usuaris i, per altra banda, obrir les portes a la salut mental i potenciar la normalització de les persones que tenen una malaltia mental, reduint estigmes i prejudicis.

 


NOTA DE PREMSA 984 KBEspectacle de titelles: "Les fades de la Bella Dorment"12h Espectacle de titelles
Títol: Les fades de la Bella Dorment
Direcció: Jordi Palet i Juanma Palacios
Companyia: Disset Teatre
Dates: 2 i 4 de gener 2011
Horari: 12h.
Duració 50 minuts
Dirigida a públic familiar i infantil a partir de 3 anys

Espectacle gratuït
No s'ha de reservar entrada, es lliurarà un tiquet per ordre d'arribada. Aforament limitat


 Actes amb motiu del 18 aniversari de la Fundació Pilar i Joan Miró15-19 desembre. Llibres, visites guiades, espectacle familiar...


DIMECRES 15

19h
Presentació del catàleg de fotografia Visionaris 2010


DIJOUS 16

19’30h
Presentació de dos llibres que recullen aspectes essencials del pensament de Joan Miró:

Títol: Els rastres fosforescents dels caragols
Autors: Yvon Taillandier / Cesc Mulet

Presentació per part de Cesc Mulet
Llibre carpeta amb il·lustracions i fotografies a color, inclou com material extra: DVD (documental 54 min. en 5 idiomes)

Títol: El color dels meus somnis. Converses amb Georges Raillard.
Autor: Georges Raillard

Lleonard Muntaner editor. Presentació per part del traductor Joaquim Sala-Sanahuja.


DIVENDRES 17

16h. Cafè tertúlia i visita amb Raimon amb motiu de la cloenda de l’exposició “Joan Miró. D’un roig encès”. Cafeteria de la Fundació.


DISSABTE 18

11h i 12’30h. Visites guiades gratuïtes a la Fundació. No cal inscripció prèvia


DIUMENGE 19

18 ANIVERSARI Fundació Pilar i Joan Miró

Jornada de portes obertes

Cloenda de l’exposició “Joan Miró. D’un roig encès”

12h Espectacle de titelles
Títol: Les fades de la Bella Dorment
Direcció: Jordi Palet i Juanma Palacios
Companyia: Disset Teatre
Dates: 19 desembre 2010; 2 i 4 de gener 2011
Horari: 12h.
Duració 50 minuts
Dirigida a públic familiar i infantil a partir de 3 anys

Espectacle gratuït
No s'ha de reservar entrada

 La inspiració de Van Gogh. Un documental, una reflexió. Un film de Daniel FerrerAuditori de la Fundació Pilar i Joan Miró. Divedres 26 de novembre de 2010. 19h. Entrada gratuïta

Projecció i col·loqui amb la participació de:
Daniel Ferrer, director
Jordi Cerdà, director de fotografia
Karen Castro, cap de producció

La Inspiració de Van Gogh
(Un documental, una reflexió)

"Un anàlisis de l'evolució històrica social, a través de la figura mística de Vincent Van Gogh, retratada per la seva peculiar i fascinant obra artística a la Provence"

Inspirat en l'actualitat, aquest documental recorre els paratges i vivències de Van Gogh durant la seva curta estada en el sud de França. Mirant de relacionar les problemàtiques i inquietuds del geni post-impressionista amb les dificultats i desigualtats de la societat actual.
Treball, política, economia, societat, cultura, entreteniment, i art, són algunes de les temàtiques abordades durant el film. Un altre dels aspectes representatius del documental és la utilització actual de la figura de Van Gogh, com a reclam turístic i comercial, considerant les penúries i desgràcies que el van acompanyar durant tota la seva vida.

Centrat principalment en les ciutats d'Arles i Saint Remy, on va ser ingressat repetides vegades per la seva malaltia mental, repassem l'evolució dels llocs pintats, mirant de trobar una explicació del perquè s'han produït aquests canvis i les conseqüències que s'han derivat d'aquesta evolució.
En tot moment, el documental intenta ser una obra educativa i comunicativa, a través d'un punt de vista realista i contrastat, que permeti a l'espectador obtenir una visió constructiva i alhora positiva de les diferents problemàtiques socials i comunicatives existents a l’actualitat.

La Inspiració de Van Gogh
(Un documental, una passió)


Fitxa tècnica
Gènere: Documental

Duració: 75 min aprox.

Format: HDV - HDCAM

Lloc: Provence-Arles (França)

Idioma: Francès
Subtítols: Anglès, Català, Castellà

Projecte realitzat per:
 
Daniel Ferrer
, Jordi Cerdà i 
Karen Castro


Fotografia:
 Jordi Cerdà


Guió
: Daniel Ferrer


Directora de Producció
: Karen Castro

Muntatge: 
Daniel Ferrer i Jordi Cerdà

Música
: Tomás & Lucas Peire

Cançons: 
"Olive & Lou"
, Géraldine Loup
, Olivier Daumas
 i Frédéric Albertini
Traducció
: Isabelle Fratani
Producció
: Daniel Ferrer Daumas

Amb la col•laboració especial de:
Lola Rosa Molina, Miquel Castillejos, Raymond Margineda, Elena Bujosa, Anabel Campo Vidal, Dr. Boulon (Fondation Valetudo), Philippe Lautourelle (Musée Estrine), Mme Yolande Clergue (Fondation Van Gogh Arles), Timothée Polad (Cathedrale d'Images), Pierre Risch, Gig Street Jazz, Keitifine Piago Daniele, Renaud Guylaine, Salvatat Celine, Preuost Emilie, Belmehdi Najette, Joëlle Falgari, Olivier Daumas


Website:
www.vangogh.vmdocs.com
Blog:
http://inspirationvangogh.blogspot.com


La Inspiració de Van Gogh
(Un documental, una història)


Sinopsis

Vincent Van Gogh, un dels grans genis de la història de l'art, desenvolupà en poc menys de deu anys una obra pictòrica d'una transcendència encara avui incalculable.

 En canvi, tota la seva vida va ser una penúria, on la desolació i desesperació l'acompanyaren gairebé en tots els instants de la seva mísera existència, fins que un dia decidí posar final a tanta incomprensió disparant-se un tret al pit.

Avui dia, encara són molts els artistes que lluiten perquè la seva obra artística sigui reconeguda en vida, però desgraciadament no són gaires els que ho aconsegueixen. Les dificultats són continues i són molts els artistes que acaben per inundar-se de desesperació i tenir un final tristament similar al del geni del postimpressionisme.
Aquest documental ofereix una reflexió entre les similituds i coincidències de dues societats (la societat de finals del sXIX, i la societat actual) separades pel temps, però unides per la necessitat de trobar una sortida a tanta incomprensió artística i social.
La regió de la Provença, concretament les ciutats d'Arlés, Saintes Maries de la Mer, i Saint Remy, són el marc paisatgístic d'aquesta obra que és mou entre el record d'un dels grans genis de l'art, i el dinamisme de la societat actual

La Inspiració de Van Gogh
(Un documental, un personatge)

Personatges

Dr. Boulon
(Fundació Valetudo i Saint Paul de Mausole)

Philippe Latourelle
(Museu Estrine, Espai Van Gogh)

Mme Yolande Clergue
(Fundació Van Gogh Arles)

Timothée Polad
(Fundació Catedral d’Imatges)

Pierre Risch
(Artista)

Olivier Daumas
(Artista)

Gig Street Band
(Artistes)

Més la participació d’un gran nombre de ciutadans que també han volgut ser partícips del nostre projecte, deixant-nos de forma totalment desinteressada les seves opinions i impressions al respecte.
La Inspiració de Van Gogh
(Un documental, una explicació)


El perquè d’aquesta Inspiració

Quan a l’any 2002 vaig visitar per primera vegada l’exposició Van Gogh - Gauguin al Museu Van Gogh d’Amsterdam, a part de la fascinació que vaig sentir per la immensitat de les obres exposades, vaig descobrir que els llocs retratats formaven part de la meva infància al sud de França. Un seguit de noves visites em varen acabar de convèncer que el passat dels dos pintors, especialment el de Van Gogh, amagava una història de lluita i sacrifici apassionant que mereixia ser contada des d’una nova perspectiva.

A partir d’aquí, vaig iniciar una recerca per conèixer millor el llegat de Van Gogh a la regió de la Provença. De sobte vaig descobrir que Arles, la ciutat que tantes vegades el va rebutjat, ara beu del seu llegat i n’enalteix la seva figura a categoria de mite. En canvi, Saint Rémy de Provence, la primera ciutat que el va acollir amb respecte i admiració, continua vivint de forma pausada, aliena a tot l’enrenou i admiració que provoca l’univers creat per Van Gogh.

Durant ben bé quatre anys, vaig dedicar els meus esforços a analitzar la transformació dels llocs retratats, així com a conèixer els especialistes i biògrafs de la vida i obra de Van Gogh que viuen i treballen a la regió.

Les dificultats actuals i la necessitat de trobar una explicació a tanta incomprensió social marquen el principi d’aquesta història… el final, ple d’inspiració, passió, sacrifici, i esperança, encara està per escriure.

Daniel Ferrer

La Inspiració de Van Gogh
(Un documental, una vocació)

Biografia


Daniel Ferrer Daumas (Palma de Mallorca, 1977)

Després de finalitzar els seus estudis d’Enginyeria Naval a la Universitat Politècnica de Cartagena (Espanya), inicia un seguit de viatges a través d’Europa i el món que li desperten la seva passió pel món de la fotografia i el cinema documental.
A l’any 2004 inicia els estudis de Comunicació Audiovisual a la Universitat Oberta de Catalunya, que posteriorment continua i finalitza a la New York Film Academy de Nova York.

Al 2009 finalitza el màster en Societat de la Informació i del Coneixement de la Universitat Oberta de Catalunya, especialitzat en la influència del cinema documental a la nostra societat.

L’exposició conjunta amb Pere Ferrer i José Sedano “El Rostre de les Oliveres” suposa a l’any 2007 el seu primer treball exposat, amb una acollida molt favorable per part del públic i la crítica.
Posteriorment realitza diversos curtmetratges i documentals de curta duració, destacant “Imaginant: La Sagrada Família” un retrat del símbol més representatiu de la ciutat de Barcelona exposat en diferents centres culturals de Barcelona.

Però, sense dubte, La Inspiració de Van Gogh representa el seu projecte més ambiciós fins avui, tant por les seves característiques tècniques, es tracta d’un llargmetratge documental rodat íntegrament en alta definició, com por la temàtica desenvolupada i la narrativa utilitzada.

Simultàniament, treballa com a coordinador de la productora Els Films de la Rambla, del cineasta català Ventura Pons.

La Inspiració de Van Gogh
(Un documental, un llegat)


Filmografia

Documentals

“Radiografia d’un territori” (En producció)
“La Inspiració de Van Gogh” HDV – HDCAM, 75 min
“Imaginant la Sagrada Familia” HDV, 25 min
“Perfiles” Digital, 10 min

Curtmetratges

“It’s time to feel free”
Producció New York Film Academy, 16 mm, BN, 3 min

“So happy I met you”
Production New York Film Academy, 16 mm, B&W, 6 min

“El H2O de los floreros”
Expérimental, DV, 17 min


Exposició Fotogràfica

“El Rostre de les Oliveres”
(Pere Ferrer, José Sedano, Daniel Ferrer)

Palma de Mallorca, Obra Cultural Balear
Barcelona, Espai Mallorca

www.elrostredelesoliveres.comLa Inspiració de Van Gogh
(Un documental, una esperança)


Contacte

Direcció i Producció


Daniel Ferrer Daumas

danielferrer@vmdocs.com

Mob: +34 666227151

Secretaria

info@vmdocs.com

Tel: +34 932988127


Website

www.vmdocs.com
www.vangogh.vmdocs.com


Blog

http://valientemuchedumbre.blogspot.com
http://inspirationvangogh.blogspot.comDistribució

info@escandol.com

Tel: +34 93 8713995

Website: www.escandol.com

 

Enllaços relacionats

www.vmdocs.com
www.vangogh.vmdocs.com
http://valientemuchedumbre.blogspot.com
http://inspirationvangogh.blogspot.com
Contacontes infantil: "Estela, crida ben fort"La Fundació Pilar i Joan Miró acollirà, el proper dissabte 6 de novembre a les 11 h., el taller ”ESTELA, CRIDA BEN FORT”, inclòs dins el programa de les passades JORNADES SOBRE DESPROTECCIÓ INFANTIL. Així mateix recordar que, l’exposició de dibuixos d’infants maltractats “ELS MONSTRES DE CA MEVA”, se podrà contemplar fins dia 14 del mes entrant.

“Estela, crida ben fort” és un contacontes per a la prevenció de l’abús sexual infantil organitzat per l’associació RANA. El taller està adreçat a infants de 6 a 11 anys i l’aforament es limita per a 15 persones. Cal reservar plaça telefonant al número 971 42 58 00.

 
Jornades i exposició sobre desprotecció infantilDies 27 i 28 d’octubre de 2010

Dimecres, 27 d’octubre
Abús sexual infantil


16:30 Ponència: Victimologia del desenvolupament: indicadors i
conseqüències de l’abús sexual infantil.
Noemí Pereda. Professora de la Universitat de Barcelona. Directora del
Grup de Recerca en Victimització Infantil i Adolescent.

17:10 Ponència: L’equip sanitari en la detecció de l’abús sexual.
Jordi Pou. Pediatra. Cap de la Unitat d’Abusos Sexuals de l’Hospital Sant Joan de Déu, Barcelona.

18:05 Taula rodona: Prevenció, detecció i tractament de l’abús
sexual infantil moderada per Marta Hierro, periodista, amb la participació de:
Javier Torres, psicòleg forense de l’Institut de Medicina Legal de les Illes Balears, Beatriz Benavente, psicòloga i coordinadora de RANA (Red de ayuda a niños abusados), Noemí Pereda i Jordi Pou, ponents.

19:30 Inauguració d’“Els monstres de ca meva”.
Exposició de dibuixos d’infants maltractats


Del 27 d’octubre al 14 de novembre de 2010
Horari expositiu:
de dimarts a dissabte 10 a 18h.
Diumenge i festius 10 a 15 h.
Dilluns tancat

Dijous, 28 d’octubre
Desprotecció infantil


16:30 Ponència: L’educació afectivosexual com a eina de prevenció
del maltractament.
Pepa Horno. Consultora en infància, afectivitat i protecció a “Espirales
Consultoría de Infancia”.

17:10 Ponència: El bon tracte envers la infància: de qui és
responsabilitat?
Serafín Carballo. Responsable del Servei d’Infància i Família de l’Institut Mallorquí d’Afers Socials.

18:05 Taula rodona: Com podem millorar la protecció dels infants?
moderada per Marta Hierro, periodista, amb la participació de:
José Díaz Cappa, fiscal de menors del TSJ de les Illes Balears, Isabel Flórez, psiquiatra de la Unitat de Salut Mental Infantojuvenil de l’Hospital Son Dureta, Pepa Horno i Serafín Carballo, ponents.

19:30 Projecció del documental “Els monstres de ca meva”.

Dissabte, 6 de novembre
11:00 Taller. Crida ben fort, Estela! Contacontes per a la prevenció de l’abús sexual infantil.

Associació RANA (Red de Ayuda a Niños Abusados). Adreçat a infants de 6 a 11 anys.
Places limitades.
Incripció al telèfon 971 425 800 o a info@asociacionrana.org

 

Enllaços relacionats

www.monstresdecameva.com
www.asociacionrana.org


El Mundo.El Dia de Baleares. 28-10-10. H. Rubio "Los expertos: no existe un síndrome..." 87 KB

El Mundo.El Dia de Baleares. 28-10-10. "La bolsa de la vida" 240 KB

Cartell jornades 171 KB

Dossier de premsa 612 KB

Diari de Balears. 27/10/10. C.Polls. "Jornades de desprotecció infantil" 283 KB

El Mundo.El Dia de Baleares. 27-10-10. "Exponen dibujos de niños maltratados" 341 KB

Última Hora. 27-10-10. U.Urbieta. "Comienzan hoy en Palma unas jornadas y una exposición que analizan la desprotección infantil" 233 KBLliurament dels Premis i Beques Pilar Juncosa i Sotheby's 2010PREMIS I BEQUES PILAR JUNCOSA I SOTHEBY’S 2010.

9 d’octubre a les 12’30h


PROGRAMA


12’30h ACTE DE LLIURAMENT dels Premis i Beques Pilar Juncosa i Sotheby’s a càrrec de l'actor Santi Pons (Auditori)

13’00h ESPAIS CROMÀTICS DE SO I LLENGUATGE (Auditori)
Concert experimental inèdit per a soprano, clarinet, violoncel i piano.

1ª Part
Seven last words after James Joyce, per a soprano i piano
Ex Eremo, per a clarinet i piano

2ª Part
Dues Metàfores, per a soprano, clarinet, violoncel i piano. Inspirat en el Llibre d’Amic e Amat de Ramon Llull.

Composició i piano: Christoph Staude
Soprano: Annette Elster
Clarinet: Daniel Roy
Violoncel: Anton Lukoszevieze


13’30h Presentació del projecte COLMENA. Martina Höfflin i Pascal Glissmann.
Premi Pilar Juncosa i Sotheby’s 2009. (Jardins)


Inauguració de l'exposició: A NEW ORDER. Ángel Masip.
Premi a la Innovació 2009 (Espai Cúbic)


14’00h Còctel (Cafeteria)RELACIÓ DE GUARDONATS

PROJECTE EDUCATIU
AINA BAUZÀ

Palma 1964

Multiplicitats
Projecte per i amb dones que exerceixen la prostitució

CV

2007
Assistència el 1r any de doctorat “Art i Educació”: un enfocament construccionista” dirigit per Fernando Hernández, Universitat de Barcelona.

2002
Postgrau de Gestió del Patrimoni organitzat pel Consell de Mallorca i la UNED
Postgrau de Museologia organitzat pel Consell de Mallorca i la UNED

EXPERIÈNCIA LABORAL
2010
Posada en marxa de l’empresa Contagis, propostes culturals.

2003-2009
Cap de l’àrea de difusió cultural d’Es Baluard Museu d’Art Modern i Contemporani de Palma.


EXPERIMENTACIÓ EN L’ÀMBIT DE L’OBRA SERIADA
SANTIAGO F. MOSTEYRÍN

Madrid 1982

Encontrar


CV

2009
Llicenciat en Belles Arts per la Universitat de Barcelona.

2010
Intercanvi SICUE a la Universitat del País Basc (UPV-EHU). Facultat de Belles Arts, Campus de Leioa.

2011
Programa d’Intercanvi Internacional d’Estudis en la Cooper Union School of Art, NYC.


EXPOSICIONS INDIVIDUALS
2010
Amorphophallus titanum. Espai Abisal, Bilbao.
Black swan/Magpie. Next. Centro Cultural Montehermoso Kulturenea. Vitoria-Gasteiz.

EXPOSICIONS COL•LECTIVES
2010
Oscuro y salvaje. Inéditos 2010. La Casa Encendida. Madrid
Prospekt’10. Sanz Enea Kultur Etxea, Zarautz/Galería Windsor, Bilbao.

2009/2011
Bienal Europea de Creación Joven. Exposición itinerante. www.jeunecreation.eu

2009
GetxoArte09. Salón de las Artes Emergentes. Getxo (Bizkaia)


BEQUES DE FORMACIÓ, EXPERIMENTACIÓ I CREACIÓ A CENTRES INTERNACIONALS:

THE SLADE SCHOOL OF FINE ARTS. UNIVERSITY COLLEGE LONDON.

LAURA BISOTTI

Piacenza, Italia 1985

Obra gràfica

CV

Llicenciada a Belles Arts. Especialitat del gravat calcogràfic. Accademia di Belle Arti di Bologna (Italia)

2009
Bienal Internacional de gravado contemporáneo, Liège (Bèlgica)
IX Bienal Internacional de gravado –Premio Acqui-, Acqui Terme (Italia)
Primer premi del concurs “El libro en el XXI sieclo”, Varese (Italia)

BERLIN PHOTO WORKSHOPS LABORATORIES GRIEGER (DÜSSELDORF)

MITOS COLOM PIZÀ

Palma de Mallorca, 1977

Obra gràfica

CV

Llicenciat en Belles Arts. Especialitat amb Disseny Gràfic i Audiovisuals. Universitat de Salamanca.

Màster en Disseny de Interfaces per productes multimedies. Escola de Disseny Elisava, Barcelona.

Curs de doctorat ‘Art, territori i cultura dels mèdia’ en la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona.

EXPOSICIONS INDIVIDUALS
2010
‘Vuelo 19’ Galeria La Caja Blanca, Palma de Mallorca
2009
‘Mission 1977 ...then there was silence’ Atelier am Eck, Dusseldorf, Alemania.


EXPOSICIONS COL•LECTIVES
2010
‘Retro-activa’, intervenció urbana, Palma

2009
Festival Óptica, exposició itinerant vídeo monocanal, Bogotà, Buenos Aires, París, Madrid y Gijón.

BEQUES I PREMIS
2009
Beca ‘Arts Visuals’, artista convidat residència en Dusseldorf, per Obra Social “Sa Nostra”, Kunst Und Kulturstiftung Sparkasse y Kulturamt Dusseldorf.

2008
Primer premi ‘directes audiovisuals’ (Live Cinema) amb ‘misión 1977, el contenido del disco de oro’, Festival de cine Rec, Tarragona.


BEQUES DE FORMACIÓ, EXPERIMENTACIÓ I CREACIÓ ALS TALLERS D’OBRA GRÀFICA DE MIRÓ

MANUEL BLÁZQUEZ PALACIOS
Bologna, Itàlia, 1978

MIREIA COROMINA PORTAS
Barcelona 1982

MIKA MURAKAMI
Granada, 1965

SAELIA APARICIO TORINOS
Valladolid, 1982

PAOLA VILLANUEVA GONZALEZ
Tomares, Sevilla (1985) 

Concert Fundació Pilar i Joan Miró108 KB

355 KBPebre Bord!Projecte: “Pebre de tap de cortí a Son Boter”

L’FPJM ha cobert la façana de l’estudi de J. Miró de Son Boter (s. XVIII) de pebres en una campanya en col·laboració amb Slow Food a les Illes Balears. L’objectiu és reprendre el cultiu d’aquest producte tan lligat a la nostra cultura gastronòmica.

Instal·lació a Son Boter
17 de setembre a 31 d'octubre


“La veritat es troba aquí, a Son Boter”
Joan Miró

En la voluntat de recuperació d’un producte emblemàtic del patrimoni immaterial de la nostra cultura, neix la proposta d’instal·lació de pebre de tap de cortí a Son Boter, en col·laboració amb Slow Food a les Illes Balears.

Son Boter és un casal d’arquitectura mallorquina del segle XVIII, envoltat de marjades i enormes pins i amb la visió d’una mar blava i lluminosa. En el conjunt de la Fundació, Son Boter és un lloc emblemàtic que exercia una poderosa fascinació en Miró pel seu rerefons de la força pagesa mallorquina i el paisatge mediterrani.

A l’obra de Joan Miró el camp de Tarragona i, després, Mallorca representen la font d’inspiració del seu treball. L’artista anà construint la base del seu llenguatge a partir de la recerca del poder energètic de la natura i de la terra . Va saber escoltar el silenci dels paisatges estimats, admirar els cicles de les plantes i descobrir-hi la vida secreta de cada cosa. Tot plegat inspirà Miró una intensa i atàvica identificació amb la terra i el paisatge.

Reivindicar des de Son Boter els cultius de pebre de tap de cortí a la nostra illa, ens sembla un acte de fidelitat al pensament del nostre fundador. Com ell mai no es va cansar de repetir, es tracta d’ancorar ben fort els peus a terra, per ésser capaç de volar cada vegada més alt. En definitiva, s’ha de saber escoltar la crida de la terra per salvaguardar el nostre patrimoni immaterial.

 

IB3 TELEVISIÓ. INSTAL·LACIÓ A SON BOTERIB3 TELEVISIÓ. EL PEBRE BORD INUNDA LA PRESÓ"Pebre bord" Son Boter installation 924 KB

920 KB

921 KB

Slow Food català 32 KB

Slow Food castellano 33 KB

Diari de Balears, 13-08-2010 271 KB

Diari de Balears, 13-08-2010 101 KB

Última Hora, 13-08-2010 222 KBPebres sembrats al Centre Penitenciari de Palma, 11-8-2010 Pebres sembrats a la finca de Son Caló, Ruberts, Mallorca, 3-9-2010 

Finca Son Caló, Ruberts, MallorcaFinca Son Caló, Ruberts, Mallorca


XV ANIVERSARI de l'AAVIB i la UAAV

Festa simultània: dissabte 16 de juliol, 20:30 - 23:30 hores
Mallorca: Fundació Pilar i Joan Miró, Palma
Eivissa: Palau de Congressos, Santa Eulàlia
Menorca: Bar La Falua, Port de Maó

Un dels punts del programa serà la presentació d'un vídeo de 42 minuts realitzat amb motiu de l'aniversari, on es recullen les mirades i obres d'una bona part dels artistes associats a AAVIB, combinades amb importants documents visuals de l'historial de l'associació, des dels seus inicis fins al present.
L'Associació d'Artistes Visuals de les Illes Balears (AAVIB) és una associació professional formada per creadors plàstics que es va constituir el 27 de juny de 1996. A dia d'avui compta amb més de 200 socis i té implantació en totes les illes de l'arxipèlag. És la tercera d'Espanya en nombre de socis i la primera en nombre d'associats per nombre d'habitants.
El principi inspirador del nostre treball associatiu és la defensa dels drets dels artistes.

Objecte social de l'associació
La representació, la defensa i la promoció dels interessos econòmics, socials i culturals dels artistes visuals, així com la programació d'aquelles accions precises que generin millores en aquests camps.
El foment de la solidaritat entre els artistes.
L'exercici col.lectiu i responsable d'una tasca crítica dins l'àmbit cultural de les Illes Balears.
La presència de l'artista i el respecte de la seva opinió en les decisions públiques que afecten el nostre marc cultural.
La interlocució, el diàleg i la negociació amb les administracions locals i autonòmiques i amb els diferents agents que configuren l'espai de les arts plàstiques: museus, centres d'exposicions, galeries...
L'organització en el seu àmbit d'implantació, les Illes Balears, de jornades periòdiques en què debatre les condicions dels creadors visuals en el nostre territori i en l'estat espanyol amb una visió estratègica de convergència amb la resta d'associacions de l'espai europeu.
L'acció social de l'AAVIB es concreta actualment en els següents objectius:

• Creació d'un Estatut professional propi per a l'artista, que reconegui les nostres peculiaritats en un règim fiscal i de la seguretat social específic.

• Difusió dels acords i les iniciatives de la UAAV (Unió d'Associacions d'Artistes Visuals) com el Codi de Bones Pràctiques en Museus i Centres d'Art o El Manual de bones pràctiques professionals en les arts visuals.
• La promoció, divulgació i valoració dels drets d'autor que ens són inherents.

La AAVIB és membre de la Unió d’Associacions d’Artistes Visuales (UAAV), que agrupa les associacions amb les mateixes finalitats de les diferents comunitats autònomes d'Espanya. També és membre de la EVAN (European Visual Artists Network).

La UAAV, constituïda i presentada a l'IVAM de València el novembre de 1996, es proposa actuar d'interlocutor vàlid entre la comunitat artística i els estaments públics i privats d'àmbit estatal. En els seus quinze anys d'existència, la UAAV ha desenvolupat, amb més o menys intensitat, una tasca de seguiment de les polítiques artístiques del Govern central i l'activitat legislativa del Congrés dels Diputats i del Senat.
Des de la seva creació, l'any 1996 fins l'actualitat, la UAAV ha estat presidida per Eduardo Arenillas, Darío Corbeiro, Concha Jerez i Sergi Aguilar. Actualment la presideix Francesca Llopis i el seu president d'honor és Luís Gordillo.

Les associacions que, fins a l'actualitat, formen part de la UAAV són les següents: Associació d'Arts Visuals d'Astúries representada per Consuelo Vallina, de Catalunya per Blai Mesa, de les Illes Balears per Tolo Seguí, de les Illes Canàries, de Castella i Lleó per Belin Castro, València, Alacant i Castelló per Ignacio Paris, i de Canàries.

A principis de l'any 2002 la UAAV edita el "Manual d'Art i Legislació", una publicació de caràcter introductori sobre tots aquells temes jurídics i laborals que afecten als artistes visuals. Durant aquest mateix any es posiciona a favor de la integració de l'art en el sistema educatiu en les noves lleis d'educació: el Decret d'Humanitats -que va motivar un manifest signat per 750 artistes-, la Llei d'Ordenació de les Universitats i la Llei de Qualitat de l'Ensenyament.

L'any 2006, la UAAV juntament amb altres associacions estatals del sector de l'art contemporani i el director general de Cooperació i Comunicació Cultural del Ministeri de Cultura, Carlos Alberdi, van redactar el "Document de Bones Pràctiques en Museus i Centres d'Art Contemporani", presentat públicament per la ministra de Cultura, Carmen Calvo, en la Conferència Sectorial del 18 de desembre de 2006 i signat-pel Ministeri i les organitzacions professionals representatives del sector-el 31 de gener de 2007.

Un altre camp d'atenció permanent de la UAAV ha estat la defensa dels drets d'autor i la seva gestió col.lectiva a través de VEGAP, denunciant, sovint, les seves vulneracions o participant en tots els intents de reforma de la Llei de Propietat Intel.lectual amb motiu de la transposició de directives europees o per iniciativa dels governs. En els últims anys les associacions estan propiciant l'ús de les llicències obertes, tipus Creative Commons, entre sectors cada vegada més amplis d'artistes.

D'aquesta manera s'ha aconseguit un tracte entre artistes i interlocutors cada vegada més equilibrat com a fruit d'una major consciència professional, la fi de la impunitat de les nules o males polítiques culturals, els referents de centres de producció i programes d'intercanvis i residències autogestionats pels mateixos creadors, les bones experiències de col.laboració amb els altres sectors de l'art amb la fita del Document de Bones Pràctiques als Museus i Centres d'Art, etc.

Els canvis tecnològics i socials modifiquen l'estatut de l'obra i el del mateix artista i obren excitants perspectives. A l'altre plat de la balança, la combinació d'una crisi econòmica d'una profunditat i abast històric, al costat del inici d'un nou cicle polític de caràcter conservador posen a la comunitat artística davant d'una clara disjuntiva. Com els hi fem front ¿tot sols o junts?
Actualment el nostre focus d'interès es concentra en la consecució i implantació de l'Estatut de l'Artista i la reformulació de la Llei del Mecenatge a nivell institucional. A nivell intern volem consolidar els fluxos de comunicació entre les associacions d'artistes (potenciant la web de la Unió, que actualment disposa de més de 100 mil visites anuals) així com donar suport a les noves associacions que s'estan generant en tot el país.
Com deia Luis Gordillo el 1993 en el marc del Manifest de Saragossa a favor dels drets dels artistes visuals i que en l'actualitat les seves paraules encara estan vigents:

“Una de les prioritats d'aquest col.lectiu és la de convèncer a la societat dels nostres drets. Es pensa que ja se'ns paga prou amb la publicitat que se'ns fa de la nostra obra i, de vegades, es pressiona i obliga l'artista a renunciar als seus drets,” ha assenyalat el pintor, per a qui són els mateixos artistes els que també s'han de conscienciar. “Amb el boom del mercat que hem viscut la societat es creu que els artistes tenim algun poder. Això és absolutament fals; són éssers desvalguts i febles, alguns d'ells veritables herois, que treballen amb dificultats bestials. A l'artista cal defensar i no explotar. S'ha acabat la mendicitat i la humiliació, és hora de que els artistes prenguem el poder i exigim el respecte i reconeixement que ens mereixem...”

www.aavib.net
aavibm@gmail.com